Cutremur puternic loveşte sud-vestul Chinei. Zeci de morţi şi răniţi

Un cutremur cu o magnitudine de 6,5 a lovit o regiune izolată din Sichuan, sud-vestul Chinei, ucigând cel puţin 13 persoane. Un cutremur separat cu magnitudinea de 6,3 a lovit regiunea nord-vestică Xinjiang, dar nu au existat rapoarte imediate privind eventuale victime.
Poliţia  paramilitară chineză caută supravieţuitori după un cutremur în parcul  naţional Jiuzhai din provincia sud-vestică Sichuan, primele ore ale  zilei de 9 august 2017.
Poliţia paramilitară chineză caută supravieţuitori după un cutremur în parcul naţional Jiuzhai din provincia sud-vestică Sichuan, primele ore ale zilei de 9 august 2017. (STR/AFP/Getty Images)

Oficialii chinezi au confirmat că un cutremur puternic în provincia sud-vestică Sichuan a ucis marţi cel puţin 13 persoane şi a rănit alte câteva zeci. Totuşi, se crede că numărul victime va creşte, după ce cutremurul cu magnitudine 6,5 a lovit regiunea muntoasă izolată.

Printre victime se aflau şi turişti, conform autorităţilor, în condiţiile în care parcul naţional Valea Jiuzhai, un loc aflat pe lista UNESCO şi renumit pentru lacurile şi cascadele sale, se află în zonă. Aproximativ 100 de turişti au rămas blocaţi marţi într-una din zonele parcului.

“Există victime. Numărul lor va fi comunicat”, a precizat un oficial guvernamental din Sichuan pentru agenţia de ştiri germană DPA.

Cutremur simţit în Beijing

Cutremurul a fost atât de puternic încât a fost resimţit la 1.200 km distanţă de capitala Beijing.

Televiziunea chineză de stat a anunţat că parcul Valea Jiuzhai va rămâne închis ca parte a stării de urgenţă declarată în zonă.

Ulterior, Comisia Naţională chineză pentru Asistenţă în cazul Dezastrelor a precizat într-o declaraţie că există temeri că aproximativ 100 de persoane să fi fost ucise şi sute de mii de locuinţe s-ar putea să fi fost afectate de acest cutremur.

Cutremurul din Sichuan a fost cel de-al doilea dezastru care a lovit provincia chineză într-o singură zi. Anterior, o alunecare de teren declanşată de ploile grele a provocat moartea a cel puţin 24 de persoane la sud de oraşul Chengdu.

Între timp, autorităţile chineze şi US Geological Survey au raportat miercuri un al doilea cutremur, cu o magnitudine de cel puţin 6,3, în provincia chineză Xinjiang, lângă graniţa Chinei cu Kazahstanul. Totuşi, nu au existat rapoarte imediate privind potenţiale victime în zona slab populată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe