Avertisment pentru SUA şi Coreea de Nord: China desfăşoară un exerciţiu maritim la scară mare

China a trimis un avertisment Coreei de Nord şi Statelor Unite blocând o zonă în Marea Galbenă pentru un exerciţiu maritim de patru zile.
Soldaţi chinezi.
Soldaţi chinezi. (Getty Images)

Detaliile exacte ale exerciţiului maritim – care a început sâmbătă şi se va încheia marţi – nu au fost publicate de Beijing.

Exerciţiul are loc pe fondul amplificării tensiunilor dintre Phenian şi Washington.

Preşedintele american Donald Trump a aplicat presiune asupra Beijingului pentru a convinge Coreea de Nord să îşi limiteze programul ilegal de rachete.

Însă luna trecută, Phenianul a lansat o rachetă balistică intercontinentală despre care se crede că este capabilă să lovească teritoriul Statelor Unite.

La această acţiune, SUA a răspuns prin organizarea unui exerciţiu militar cu armata sud-coreeană şi desfăşurarea unui test al sistemului de apărare antirachetă THAAD în California.

Unii analişti au declarat că exerciţiul militar chinez, care are loc la o săptămână după un alt exerciţiu similar, poate fi interpretat ca un mesaj adresat dictatorului nord-coreean Kim Jong-un de a se abţine de la alte teste şi acţiuni provocatoare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe