Curtea Constituţională a RM: Fără un Parlament funcţional, şeful statului nu poate desemna un candidat la funcţia de premier

CCM vine cu norme şi interpretări care contrazic textul Constituţiei. Guvernul se confirmă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. Preşedintele Parlamentului este doar moderator, afirmă Sergiu Litvinenco.
Judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei
Judecătorii Curţii Constituţionale a Moldovei (constcourt.md)

Preşedintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcţia de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului, a decis marţi, 15 mai, Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) examinând sesizarea preşedintelui Igor Dodon.

Curtea a subliniat că pentru a înainta un candidat la funcţia de prim-ministru, şeful statului trebuie să aibă, „în primul rând un partener de dialog instituţional în persoana preşedintelui Parlamentului”, să fie alese organele de conducere care fac posibilă convocarea Legislativului în şedinţe.

CCM a ţinut să reitereze constatările hotărârii din 29 decembrie 2015, prin care Curtea a notat că preşedintele trebuie să desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru o persoană care dispune de sprijinul majorităţii parlamentare şi nu o persoană pe care o preferă, dar care nu se bucură de acest sprijin.

Deputaţi şi experţi de la Chişinău au calificat hotărârea Curţii Constituţionale drept contrară Constituţiei lăsând să se înţeleagă că decizia Curţii ar fi o comandă politică.

Deputatul din partea blocului ACUM, Sergiu Litvinenco consideră că lipsa preşedintelui Parlamentului, care este doar moderator al şedinţelor legislativului nu este în măsură să anuleze prevederile Constituţiei conform cărora Guvernul se confirmă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. „Această Curte Constituţională nu doar că extinde prevederile textelor constituţionale prin interpretare, ci chiar vine cu norme care contrazic textul Constituţiei.”

Pavel Postică de la Promo-LEX, citat de Radio Europa Liberă observă că hotărârea Curţii contravine jurisprudenţei anterioare potrivit căreia Parlamentul prin plenul său este autoritatea supremă decizională şi nu preşedintele Legislativului. „În al doilea rând, jurisprudenţa anterioară, din contra, obliga preşedintele să desemneze o candidatură.”

Hotărârea CCM este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Termenul limită la care Parlamentul poate învesti un nou Guvern este 21 iunie.