Curtea Constituţională a Moldovei: Termenul aplicării „obligaţiei de a nu părăsi ţara” trebuie reglementat de lege

Judecătorii CCM din R. Moldova
Judecătorii CCM din R. Moldova (constcourt.md)

Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a stabilit marţi, 3 iulie că „obligaţia de a nu părăsi ţara sau localitatea, impusă de procurori sau instanţa de judecată, trebuie limitată de timp” menţionând că lipsa prevederii unei durate maxime de aplicare a acestei măsuri preventive constituie o omisiune legislativă contrară Constituţiei.

Astfel, CCM a declarat neconstituţional articolul 178 din Codul de procedură penală al Republicii Moldova referitoare la omisiunea de a reglementa durata maximă pentru care poate fi dispusă obligaţia de a nu părăsi ţara relevând că acest remediu procedural va asigura un echilibru corect între interesul public şi cel individual.

Totodată, Curtea a hotărât că până la remedierea deficienţei de reglementare constatate şi înlăturarea viciului de neconstituţionalitate se vor aplica termenele totale stabilite de articolul 191 din Codul de procedură penală.

Felul în care se aplica până în prezent măsura preventivă obligaţia de a nu părăsi ţara sau localitatea l-a determinat pe avocatul Iurie Bargan să se adreseze CCM cu o cerere privind excepţia de neconstituţionalitate. În opinia acestuia, lipsa unei durate maxime pentru care putea fi aplicată această măsura preventivă de către instanţa de judecată, în cadrul unui proces penal, limita dreptul persoanei la libera circulaţie.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe