Cursa pentru şefia DNA. Toader nu vrea pe niciunul dintre procurorii înscrişi. Procedura se reia

Niciunul dintre cei patru procurori care şi-au depus candidaturile pentru şefia DNA nu a corespuns "exigenţelor" ministrului Justiţiei.
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Loredana Diacu
27.07.2018

Aşa cum de altfel a sugerat încă de acum câteva zile că s-ar putea "întâmpla", ministrul Justiţiei Tudorel Toader a refuzat toate cele patru candidaturi la şefia DNA, procedura de selecţie a celui ce va ocupa postul lăsat vacant (fără voia ei) de Kovesi urmând să se reia.

"În cadrul procesului de selecţie s-a apreciat că niciunul dintre candidaţi nu îndeplineşte cerinţele necesare desemnării pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cadrul programului managerial sau pe parcursul interviului, nici un candidat nu a prezentat suficiente elemente de plan fundamentate pe o analiză a situaţiei actuale care să permită, ulterior, un proces obiectiv şi transparent de evaluare a performanţelor manageriale.

În urma desfăşurării procedurii de selecţie, vă aducem la cunoştinţă faptul că nu se va face o propunere de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie dintre candidaţii participanţi, procedura urmând a fi reluată", informează Ministerul Justiţiei.

În cursa pentru şefia DNA s-au înscris Florentina Mirică, şefa Serviciului combatere a corupţiei în justiţie din DNA, Marius Iacob, procuror şef adjunct al DNA, Cristian Lazăr, procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ şi Elena Grecu, şefă a Biroului Juridic al DNA, structura centrală.

Marţi, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţa că în cursul zilei respective vor fi verificate dosarele celor patru candidaţi pentru postul de procuror-şef al DNA, joi urmând să aibă loc interviurile iar vineri să se ia o decizie. Toader preciza cu acel prilej că este foarte posibil şi ca niciunul dintre cei patru candidaţi să nu se califice şi atunci să fie reluată procedura de selecţie. Tot marţi, România TV susţinea, citând surse, că niciunul dintre candidaţii la şefia DNA nu va fi acceptat pentru postul de procuror-şef al DNA.

Cu o zi înainte, întrebat de presă ce ar trebui să îmbunătăţească noul şef al DNA, Tudorel Toader explica şi cum vede el "menirea" noului şef DNA.

Nu este o funcţie de şef, cât o mare responsabilitate pe care cel ce va fi desemnat şi-o va asuma. Ce trebuie să facă? Părerea mea este că, în primul rând, trebuie să facă o evaluare a DNA, cu bunele cu relele lui, alta decât cea pe care am făcut-o eu. Vin noile legi ale justiţiei şi trebuie să aşeze DNA în parametrii legilor Justiţiei. Să nu mai avem un procuror de la judecătorie, parchete de pe lângă judecătorie ridicat direct la structura centrală a DNA. Să responsabilizeze pe toţi cei care lucrează în DNA, că sunt procurori, experţi, personal auxiliar. Să responsabilizeze, pentru că în România, cum spune Constituţia, nimeni nu este deasupra legii. Legea justiţei vine cu răspunderea magistraţilor. Personal, nu îmi doresc ca magistraţii să răspundă, să ajungă să comită erori încât să răspundă, dar trebuie să aibă temerea că în cazul în care comit erori, şi ei sunt pasibili de a răspunde juridic”, declara Toader citat de Mediafax.

“Ar trebui să nu mai avem nevinovaţi arestaţi, trimişi în judecată, eventual urmăriţi penal şi, de asemenea, să nu mai avem vinovaţi care să fie neurmăriţi penal”, mai preciza Toader, întrebat de presă ce ar trebui să îmbunătăţească noul şef al DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor