Curăţenie în MAI: Vela prezintă cazul unui poliţist care se apropiase prea mult de infractori, dar nu ca să-i prindă

Marcel Ion Vela
Marcel Ion Vela (Epoch Times România)

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, joi, că în cadrul instituţiei pe care o conduce se fac eforturi pentru combaterea infracţiunilor din rândul angajaţilor. În acest sens, Vela a oferit ca exemplu cazul unui ofiţer de la Brigada pentru Combaterea Criminalităţii Organizate, care în ultimul timp „se apropiase prea mult de infractori”, şi asta nu ca să îi prindă, „ci pentru a-i sprijini”.

„Nu ne limităm să facem curăţenie doar în afara instituţiei, ci suntem foarte atenţi şi la personalul din Ministerul Afacerilor Interne. Un singur exemplu vreau să vă prezint: un ofiţer de la combaterea criminalităţii organizate, despre care aveam date şi suspiciuni rezonabile că s-a apropiat mult prea mult de infractori – şi nu în sensul de a-i prinde, ci pentru a-i sprijini - a fost pus la dispoziţia unităţii, i-a fost retras accesul la informaţii clasificate şi va fi sesizat Parchetul competent”, a declarat Marcel Vela.

Este vorba în speţă de Robert Badea, ofiţer care apărea în fotografii împreună cu membri ai unor clanuri interlope, printre care cel al lui Corduneanu şi al Sportivilor.

Şeful MAI a prezentat un clip video care este disponibil şi pe YouTube, în care se spune că Badea Robert Cristian, poliţist în cadrul brigăzii antidrog, face parte din gruparea de crimă organizată condusă de Rudolf Coste (zis Cătălin Chioru) şi Sergiu Spoitoru (zis Sergiu Luptătorul).

Principalele activităţi infracţionale ale grupării constau în vânzarea de cocaină în cluburile de lux din Capitală. Furnizorul drogurilor era Marian Cristian Bejan, un prieten apropiat al poliţistului Badea Cristian.

Astfel, sub pretextul că asigură paza cluburilor ca bodyguard în timpul liber, ofiţerul de poliţie asigura protecţia dealerilor de droguri. În plus, acesta le asigura protecţia oferind informaţii cu privire la modul de acţiune al poliţiei şi date din anchetele penale.

Ofiţerul deţinea legături strânse cu judecători şi procurori, astfel încât gruparea condusă de Chioru şi Luptătorul căpătase o aură de imunitate în faţa legii.

Poliţistul a obţinut astfel impresionante sume de bani, având un nivel de trai ce nu poate fi justificat din veniturile obţinute ca poliţist, căci folosea autoturisme precum Porche Panamera şi BMW seria 6, şi plecând în vacanţe cu destinaţii exotice.

„Vreau să fiu foarte clar: nu tolerez asemenea comportamente. Nu accept ca cei care trebuie să acţioneze împotriva criminalităţii, să elimine infracţionalitatea - să fraternizeze cu infractorii”, a precizat Marcel Vela.

În acest context, ministrul a anunţat că, întrucât chiar de la începutul mandatului său i-au fost semnalate mai multe astfel de cazuri, „în care diverşi poliţişti fac lucruri nu tocmai legale”, a dispus „iniţierea demersurilor pentru operaţionalizarea unei linii telefonice de contact aici la sediul Ministerului, prin care cetăţenii să poată semnala orice tip de astfel de situaţii”.

„Mizez pe atitudinea civică a cetăţenilor şi ştiu că doar împreună putem face curăţenie în instituţiile publice”, a conchis ministrul Afacerilor Interne.

Declaraţiile integrale în materialul video