Cunoscut protestatar a dat în judecată USR-ul: Mă aşteptam la una ca asta de la PSD sau PNL, nu de la USR. E dezamăgitor

Protest in Piata Victoriei. In imagine Cristian Dide.
Protest in Piata Victoriei. In imagine Cristian Dide. (Mihut Savu / Epoch Times)

Asociaţia Evoluţie în Instituţie, condusă de unul dintre cei mai cunoscuţi protestatari din Piaţa Victoriei, Cristian Mihai Dide a acţionat USR-ul în justiţie. Concret, Dide a deschis un proces în contencios administrativ acuzând USR-ul de nerespectarea legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. Protestatarul a câştigat pe fond însă USR a făcut recurs şi se aşteaptă următorul termen pentru tranşarea procesului.

Dide, care se declară dezamăgit de lipsa de transparenţă a USR s-a adresat instanţei după ce USR a refuzat să îi comunice o serie de informaţii pe care le solicitase.

„Dacă venea de la PSD sau PNL nu eram dezamăgit. Mă aşteptam. Dar ca USR să refuze să îmi comunice o informaţie de interes public, cum să spun, atât de simplă, nu mă aşteptam. Este dezamăgitor”, a declarat Dide.

Redăm dialogul lui Dide cu reporterul Epoch Times:

Reporter: Din ce am înţeles sunteţi unul dintre cei care aţi acţionat USR-ul în instanţă pe legea 544. V-aş ruga să ne spuneţi despre ce este vorba.

Dide: Cu câteva luni în urmă, aproape 5 luni, am solicitat USR-ului să îmi comunice posturile – atenţie, fără să îmi comunice numele angajatului – am solicitat să îmi comunice pe ce posturi are angajaţi, funcţia, dacă respectivul angajat deţine o funcţie în partid şi cu cât a fost remunerat la angajare şi cu cât este remunerat la data cererii. Deci era un tabel cu patru coloane care conţineau aceste informaţii. USR nici măcar nu mi-a răspuns, lucru care m-a deranjat enorm. Adică nu că mi-a refuzat, pur şi simplu a ignorat cererea mea. Şi am fost nevoit să merg în instanţă pentru a obţine aceste informaţii. În momentul de faţă ne aflăm în stadiul procesual de recurs pentru că am câştigat în fond, la Tribunalul Bucureşti. USR a făcut recurs şi aşteptăm un nou termen la Curtea de Apel Bucureşti pentru a se finaliza definitiv acest proces.

Reporter: De ce aţi cerut aceste informaţii? Şi cum explicaţi faptul că nu vi s-au dat?

Dide: Am să încep cu răspunsul la a doua întrebare. Nu îmi explic şi nu am o explicaţie pentru refuzul de comunicare a acestor informaţii şi sunt foarte dezamăgit de acest lucru. Iar pentru prima întrebare, eu sunt unul dintre mulţi cetăţeni ai acestei ţări care şi-au pus speranţele în USR, şi încă îşi mai pun speranţele în acest partid. Noi am ajutat la creşterea acestui partid, am susţinut acest partid prin campanii electorale, am mers voluntari şi ni s-a promis o transparenţă. Şi în baza acestei transparenţe am făcut această solicitare. Dezamăgirea mea vine tocmai prin prisma faptului că refuzul vine de la USR. Dacă venea de la PSD sau PNL nu eram dezamăgit. Mă aşteptam. Dar ca USR să refuze să îmi comunice o informaţie de interes public, cum să spun, atât de simplă, nu mă aşteptam. Este dezamăgitor.

Reamintim că Dide nu este singurul care a acţionat USR-ul în justiţie pentru lipsă de transparenţă. Potrivit informaţiilor noastre, mai multe persoane, inclusiv membri USR, au recurs la astfel de demersuri după ce au cerut partidului informaţii pe care nu le-au primit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne