Cumpănaşu, contract uriaş cu statul: 1.000.000 de lei pentru trei broşuri copiate de pe Google şi Wikipedia

Alexandru Cumpanasu
Alexandru Cumpanasu (Screenshot Youtube)

Jurnaliştii de la Libertatea au publicat o investigaţie din care reiese că asociaţia condusă de Alexandru Cumpănaşu a obţinut de la stat un milion de lei ca să realizeze trei broşuri în Anul Centenar. Peste 600.000 de lei pentru 50 de pagini de copy / paste din Google şi Wikipedia. Ministerul Culturii a plătit practic 12.000 de lei pentru fiecare pagină, aproape cât salariul lunar al preşedintelui României.

- În august 2018, Ministerul Culturii a organizat un concurs de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri.

- Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), condusă de Alexandru Cumpănaşu, a primit în septembrie 2018 o finanţare de 1.000.000 de lei, nerambursabilă, pentru proiectul “Românismul: trecut, prezent şi viitor”.

- Din această sumă, 837.080 de lei au reprezentat drepturi de autor şi drepturi conexe, încasate direct de Cumpănaşu.

- Trei tipuri de broşuri care au în total 50 de pagini, realizate de AID pentru Ministerul Culturii şi dedicate Centenarului, au costat 604.800 de lei, adică 201.600 de lei fiecare.

- Broşurile trebuiau să fie creaţii proprii, originale ale asociaţiei lui Cumpănaşu. În realitate, Ministerul Culturii a plătit pentru texte copiate de pe Wikipedia şi de pe alte site-uri, inclusiv de pe site-ul Jandarmeriei Române.

Alexandru Cumpănaşu, recent anunţat candidat la Cotroceni, a primit, prin Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, al cărei preşedinte este, zeci de finanţări de la instituţiile statului.

Investigaţia integrală aici.