Cum şi-a început Ciolacu discursul de la Congres: "România are nevoie de PSD!"

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu (PSD)
Dana Moraru
22.08.2020

Preşedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a lansat un apel colegilor săi de partid în care îi îndeamnă să se rupă de trecut. La Congresul online ce se desfăşoară sâmbătă şi în care social-democraţii îşi vor stabili noua conducere, Ciolacu a amintit de faptul că „au fost cazuri când munca voastră a fost irosită de cei care au crezut că pot folosi PSD ca pe o cheie la uşile justiţiei”, şi a dat asigurări că în mandatul său justiţia va rămâne „acolo unde îi este locul - în sala de judecată”.

„Sunteţi mulţi care aţi muncit enorm în partid. Aţi avut - la fel ca şi mine - rezultate bune. Aţi construit - la fel ca şi mine - organizaţii puternice. Dar au fost cazuri când munca voastră a fost irosită de cei care au crezut că pot folosi PSD ca pe o cheie la uşile justiţiei. Nu ei sunt PSD! Ei aparţin trecutului. Şi trebuie să ne rupem de acest trecut!

Justiţia trebuie făcută în sala de judecată. Nu la partid, nu la televizor, nu în palatele Administraţiei prezidenţiale. Reforma justiţiei trebuie făcută de către profesionişti, de magistraţi, de CSM, de asociaţiile profesionale.

O spun cu toată răspunderea - conştient că poate pierd voturile unora care văd lucrurile altfel. În mandatul meu, PSD va rămâne strict pe agenda românilor, iar justiţia acolo unde îi este locul - în sala de judecată! Astăzi suntem hotărâţi să lăsăm greşelile trecutului în spate, acolo unde le este locul”, a declarat Ciolacu făcând aluzie la perioada în care Liviu Dragnea era şeful PSD.

Totodată, în discursul său, Marcel Ciolacu a lansat un nou atac la adresa preşedintelui Klaus Iohannis pe care îl acuză că are „discursuri şovine”, şi este lipsit de „patriotism”.

Liderul interimar al PSD susţine în plus că „toate guvernările de dreapta au făcut rău României”, şi consideră că „cele 9 luni de guvernare ale lui Orban le-a întrecut pe toate”.

„În mai puţin de un an, au adus - din nou! - austeritatea şi nesiguranţa zilei de mâine! Acest Guvern a îndatorat ţara pe trei generaţii! PNL şi Iohannis se împrumută cu 1.000 de euro pe secundă. Dar la români sau la firmele româneşti n-a ajuns un leu!”, şi-a continuat Marcel Ciolacu atacul la adresa liberalilor.

Redăm integral discursul candidatului la preşedinţia PSD:

România are nevoie de PSD!

România are nevoie de o stângă puternică.

Are nevoie de siguranţă, reconstrucţie şi creşterea nivelului de trai!

Astăzi DOAR PSD reprezintă stânga românească şi valorile sale!

Vrem să rămânem un partid conservator, care se uită mai degrabă în spate, în TRECUT?... sau vrem să ne transformăm într-un partid MODERN, care se uită în VIITOR, spre progres?

Societatea românească s-a schimbat. La fel, şi aşteptările românilor.

Vrem să ascultăm dorinţele oamenilor şi nevoie lor de ASTĂZI… sau vrem să rămânem prizonierii VECHILOR metode de a face politică?

PSD va continua să-i apere pe bunicii noştri, pe cei vulnerabili, pe mame şi pe copii, pe tinerii care sunt la început de drum.

DAR trebuie să privim şi mai departe. Să fim aproape de toţi românii din clasa de mijloc!

Lângă cei care muncesc în corporaţii, lângă antreprenori, lângă profesori, lângă medici, lângă cei din HORECA, lângă cei care trudesc din greu la micile lor afaceri de familie, lângă fermieri şi agricultori, lângă cei plecaţi peste hotare, şi care vor să se întoarcă acasă, lângă toţi cei care au nevoie de noi.

Suntem puţini în această sală, dar foarte mulţi în ţară!

Sunteţi mulţi care aţi muncit enorm în partid. Aţi avut - la fel ca şi mine - rezultate bune. Aţi construit - la fel ca şi mine - organizaţii puternice. Dar au fost cazuri când munca voastră a fost irosită de cei care au crezut că pot folosi PSD ca pe o cheie la uşile justiţiei.

Nu ei sunt PSD! Ei aparţin trecutului.

Şi trebuie să ne rupem de acest trecut!

Justiţia trebuie făcută în sala de judecată.

Nu la partid, nu la televizor, nu în palatele Administraţiei prezidenţiale.

Reforma justiţiei trebuie făcută de către profesionişti, de magistraţi, de CSM, de asociaţiile profesionale.

O spun cu toată răspunderea, conştient că poate pierd voturile unora care văd lucrurile altfel. În mandatul meu PSD va rămâne strict pe agenda românilor, iar justiţia acolo unde îi este locul - în sala de judecată!

Astăzi suntem hotărâţi să lăsăm greşelile trecutului în spate, acolo unde le este locul.

Astăzi decidem viitorul social-democraţiei din România!

Reconstrucţia PSD a început!

Viitorul PSD este legat de apărarea valorilor în care credem: solidaritate, echitate, şi şanse egale pentru toţi!

Viitorul PSD este legat de promovarea oamenilor integri, competenţi, şi cu experienţă în administraţie.

Viitorul PSD înseamnă criterii de performanţă pentru cei care ocupă funcţii publice.

Viitorul PSD înseamnă TOLERANŢĂ ZERO faţă de corupţie, dar şi toleranţă zero faţă de ABUZURI.

Viitorul PSD înseamnă o strânsă colaborare cu familia social-democrată europeană!

Aceasta este calea noului PSD!

Calea unui partid de stânga modern, European, cu privirea spre viitor, şi atent la nevoile cetăţenilor!

Dragi colegi,

Sunt de 30 de ani în Partidul Social Democrat. Şi sunt mândru de asta!

De fiecare dată când am fost la guvernare, am luat măsuri economice corecte, care au generat locuri de muncă, creştere economică şi venituri mai mari!

Vreau cu toţii să fim mândri!

Să fim mândri că facem parte din partidul care întotdeauna a pus oamenii pe primul loc!

Trebuie să fim mândri că, după un an foarte greu, am rămas uniţi şi am rezistat în faţa lui Iohannis şi a unei coaliţii de forţe care au avut tot timpul un singur obiectiv: dispariţia PSD.

Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru că aţi rezistat acestor presiuni uriaşe!

Vă mulţumesc că în faţa crizei sanitare, aţi ales să nu faceţi politică demagogică, ci să faceţi politica solidarităţii, să aveţi grijă de sănătatea românilor.

Vă mulţumesc pentru că v-aţi mobilizat foarte repede şi le-aţi asigurat celor din linia întâi materialele şi echipamentele de protecţie necesare. Aţi demonstrat încă o dată că oamenii sunt prioritatea PSD. Oamenii şi problemele lor!

Doamnelor şi domnilor,

Toate guvernările de dreaptă au făcut rău României. Dar cele 9 luni de guvernare ale lui Orban le-a întrecut pe toate.

În mai puţin de un an, au adus - din nou! - austeritatea şi nesiguranţa zilei de mâine!

Acest Guvern a îndatorat ţara pe trei generaţii! PNL şi Iohannis se împrumută cu 1.000 de euro pe secundă. Dar la români sau la firmele româneşti n-a ajuns un leu!

Raportul Curţii de Conturi şi anchetele DNA sunt dovada certă a jafului generalizat al PNL!

Asta au făcut în pandemie.

Până aici!!!

Un guvern care fură şi distruge economia trebuie să plece!

Un guvern care apără interlopii şi pedofilii trebuie să plece!

Un guvern care încalcă legile ţării şi nu creşte alocaţii, salarii şi pensii trebuie să plece!

Stimaţi colegi,

PSD va continua să îi apere pe cei care au muncit o viaţă şi care merită o pensie decentă. Pe părinţii şi bunicii noştri!

Trebuie să vorbim de protecţie socială! De creşterea pensiilor, de creşterea salariului minim, de creşterea alocaţiilor, de drepturile angajaţilor. Acestea sunt măsuri de stânga.

Dar trebuie să protejăm veniturile şi să apărăm drepturile tuturor angajaţilor.

Mai ales ale celor din companiile private, care muncesc mai mult de 8 ore pe zi.

Creşterea salariului minim pe economie este o măsură bună dar nu suficientă.

În firmele private a devenit o obişnuinţă să munceşti foarte mult, peste program, în week-end sau în zilele libere. Însă aceste ore trebuie plătite!

În acelaşi timp, atât angajaţii din privat, cât şi cei care lucrează la stat, au dreptul la timpul lor liber, au dreptul să se bucure de acest timp împreună cu familia şi copiii, şi nu să răspundă la email-uri sau telefoane atunci când sunt acasă.

Trebuie să trecem prin Parlament LEGEA care asigură echilibrul dintre viaţa profesională şi viaţa privată. E o practică europeană, se întâmplă deja.

Vreau să facem politica celor care au plecat să muncească în străinătate. Ei sunt cei care au ajutat România să treacă prin criza financiară. Au fost montaţi împotriva partidului nostru, apoi au fost blocaţi să intre în ţara de sărbători de actualii guvernanţi. Singura soluţie a fost să îi ţină la cozi zile întregi prin vamă.

Românii care trăiesc afară iubesc România şi au fost cei care au trimis bani în ţară în fiecare lună, muncind din greu şi uneori în condiţii umilitoare. În zilele noastre sunt duşi pe ascuns în fermele din alte ţări.

Sunt români ca şi noi şi merită să fie apăraţi acolo unde sunt!

Trebuie să începem să vorbim şi cu tinerii. Cei aflaţi la început de drum!

Ştiu, li s-a tot repetat că PSD e rău!

Culmea! Au repetat cei care nu au făcut nimic pentru ei!

PSD a fost singurul care s-a preocupat atât de prezentul cât şi de viitorul lor. Scutirea de taxe pentru IT-işti, Transportul gratuit, pentru elevi şi studenţi, Alocaţiile dublate, startup Nation, Prima Casă, Subvenţiile, pentru firmele care angajează tineri, Sprijinul pentru tineri fermieri, Sunt doar câteva exemple.

Dar acum este important să le redăm tinerilor încrederea în România. Să le deschidem partidul, să-i luăm parteneri la decizii, să le arătăm că nu orice politică se face în interes personal sau pentru interese nelegitime. Dacă vor vedea că viziunea lor contează, că interesele lor sunt luate în seamă, atunci sunt sigur că nu vor mai dori să părăsească România.

Dragi colegi,

Sub guvernarea PSD, România ajunsese la cel mai scăzut nivel al şomajului, înregistrat vreodată.

După 9 luni de guvernare PNL, peste un milion de români şi-au pierdut locurile de muncă sau sunt în şomaj tehnic.

Nu discursurile şovine ale lui Iohannis vor redeschide afacerile închise.

Dacă preşedintele ar fi fost un patriot adevărat, atunci ar fi ştiut că patriotismul economic este calea corectă. Toată Europa urmează această cale!!! .

Să fim patrioţi înseamnă să ne apăram şi să susţinem interesele economice pe plan internaţional.

Să fim patrioţi înseamnă să promovăm produsele româneşti. Lucrurile construite aici, în ţară la noi.

Să fim patrioţi înseamnă să ne apărăm resursele naturale, pădurile, bogăţiile ţării!

Să fim patrioţi înseamnă să încurajăm antreprenoriatul românesc dar şi multinaţionalele din România. Să le ajutăm să facă profit aici, să plătească taxe aici, în România, şi salarii mai bune pentru angajaţii români!

Dragi colegi,

Ne interesează modernizarea partidului, dar în acelaşi timp este important şi un alt lucru: REALIZAREA UNUI PLAN NAŢIONAL DE DEZVOLTARE.

România are nevoie de un plan de dezvoltare a ţării care să includă economia, educaţia şi sănătatea, şi să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp care să depăşească ciclurile politice.

PSD are forţa şi experienţa de a construi acest plan. Vrem să îl dezbatem cu societatea şi cu toate forţele politice. Aşa cum am arătat şi înainte, ştim să aducem acest plan la îndeplinire.

PSD a realizat în istoria sa lucruri importante pentru consolidarea poziţiei sale pe plan internaţional, adevărate proiecte de ţară!

Aderarea la NATO şi parcursul european al ţării noastre …sunt doar două exemple.

Prin programul nostru politic, Partidul Social Democrat îşi asumă din nou identitatea pro-europeană şi valorile fundamentale europene: democraţie, stat de drept sau drepturile fundamentale ale cetăţenilor.

Ne dorim o Europa socială, o Uniune Europeană echitabilă şi coezivă. Este timpul să contăm in procesul decizional la nivel European şi să fim un actor relevant la nivel regional.

Partidul Social Democrat susţine consolidarea parteneriatului cu NATO şi dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite. Trebuie şi vom contribui la întărirea relaţiei transatlantice pentru că România să se bucure de securitate.

Aceasta este viziunea de stânga pentru România de mâine!

Împreună, vom face din Partidul Social Democrat o formaţiune politică modernă şi responsabilă. Partidul de stânga de care România are nevoie!

Dragi colegi,

Potenţialul PSD vine de la oamenii buni pe care îi avem. Suntem Partidul Primarilor: avem în jur de 1700 de primari, peste jumătate din primării din România, care sunt aproape de oameni.

Eu cred în victoria noastră în alegerile care urmează. Vă spun şi vouă să credeţi! Avem cei mai buni oameni, avem cea mai mare experienţă, avem cei mai eficienţi primari şi preşedinţi de consilii judeţene!

Avem prima şansă! Depinde numai şi numai de noi, de muncă noastră, de puterea noastră să transformăm această şansă într-o victorie care să arate tuturor că PSD este în continuare cea mai importantă forţă politică din România!

Avem oameni extraordinari! Bine pregătiţi! Profesionişti care şi-au demonstrat competenţa fiecare în domeniul său! Dar care nu au fost lăsaţi să vină în faţa!

PSD s-a bazat de-a lungul timpului pe tătuci. Şi în mod evident acest lucru nu a făcut bine partidului şi nici României.

Vremea tătucilor a apus.

Eu sunt un om de echipă! Eu vreau un PSD condus de o echipă. Şi de aceea am adus în prima linie cei mai buni oameni! Oameni care şi-au dovedit competenţa atât în organizaţiile, cât şi în comunităţile lor. Oameni care se bucură de încrederea românilor.

Gabriela Firea. Sorin Grindeanu. Paul Stănescu. Mihai Tudose. Olguţa Vasilescu. Gabriel Zetea. Radu Moldovan. Daniel Băluţă. Vasile Dâncu. Doina Fedorovici. Victor Negrescu. Decebal Făgădău. Ionuţ Pucheanu. Dragoş Benea. Claudiu Manda. Titus Corlăţean. Laurenţiu Nistor!

Aceasta este echipa de conducere a noului Partid Social Democrat!

Aceasta este construcţia nouă şi proiectul politic, la care astăzi vă invit să fiţi parte!

Mă bazez pe voi! Ştiu că, împreună, vom reuşi!

Aşa să ne ajute Dumnezeu ! Vă mulţumesc!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor