Cum să găsiţi un acupuncturist bun

Medicii care practică acupunctura trebuie să poată vedea corpul uman prin "ochelari cuantici" pentru a putea înţelege acest sistem antic de tratament
Medicii care practică acupunctura trebuie să poată vedea corpul uman prin "ochelari cuantici" pentru a putea înţelege acest sistem antic de tratament (Credit: Cat Rooney / The Epoch Times)

Mulţi se întreabă cum să găsească un acupuncturist bun. Pentru a răspunde la această întrebare simplă, este important să înţelegem ce este acupunctura şi cum funcţionează.

Acupunctura este o modalitate de tratament din medicina chineză antică. Împreună cu versiunea modernă a medicinei tradiţionale chineze, medicina chineză antică este un sistem medical complet, transmis din generaţie în generaţie de la o civilizaţie preistorică necunoscută. În mod tradiţional, chinezii credeau că arta medicinei chineze este un dar divin.

Acest sistem medical recunoaşte anatomia şi fiziologia corpului uman, la fel ca medicina modernă, dar el indică şi explică şi reţeaua energetică a fiinţelor umane. Deşi acest nivel al existenţei umane este încă invizibil pentru noi, îl simţim întotdeauna pe tot parcursul vieţii noastre.

Energia trasată de medicina tradiţională chineză este numită Qi, o forţă vitală care menţine funcţionarea corespunzătoare a organismului, atât fizic cât şi mental. Sistemul de circulaţie al Qi este menţionat ca meridiane - o reţea de căi energetice centrate în organele interne majore. Tehnologia imagistică de azi nu a reuşit încă să vadă aceste meridiane.

Un flux suficient, neted şi direcţional al qi-ului menţine funcţionarea normală a organismului. Orice stres fizic, chimic sau emoţional va compromite qi-ul şi va bloca meridianele.

Prin urmare, acest stres provoacă disfuncţii şi simptome care afectează zone ale corpului nostru, starea de spirit şi starea mentală asociate cu aceste meridiane. Qi-ul compromis se poate manifesta ca anomalii chimice, fizice, şi chiar structurale, pe care medicina modernă le poate detecta şi poate încerca să le trateze.

Există pe suprafaţa corpului anumite puncte sau zone mici, care sunt legate de meridiane şi sisteme de organe specifice. Dacă vom stimula aceste puncte, prin introducerea şi manevrarea unor ace fine, vom reuşi să deschidem meridianele blocate, redirecţionând şi facilitând un flux adecvat al qi-ului. Astfel, putem reduce disfuncţiile şi simptomele simţite de pacient.

Tratamentul va preveni ca simptomele să se transforme în boli şi afecţiuni grave. Cu toate acestea, partea cea mai importantă este făcută înainte de inserarea acelor. Aceasta este diagnosticarea şi evaluarea meridianelor care sunt implicate şi a modului în care qi-ul este dezechilibrat.

Diagnosticarea şi evaluarea qi-ului determină selectarea punctelor şi tehnicilor de inserţie. Acest proces de diagnosticare necesită abilităţi clinice, inclusiv verificarea limbii şi măsurarea pulsului, care sunt instrumente unice şi puternice de diagnosticare în medicina chineză. Medicul are nevoie de o cunoaştere solidă şi cuprinzătoare a sistemelor energetice şi a funcţiilor lor pentru a putea diagnostica pacientul în mod corespunzător.

Deşi simptomele şi disfuncţia pot răspunde la tratamentul cu acupunctură chiar după prima şedinţă, orice afecţiune cronică va necesita un tratament zilnic, pentru a înregistra îmbunătăţiri semnificative. (Cu toate acestea, pacienţii din Statele Unite nu pot participa decât la două sau trei şedinţe pe săptămână).

Treizeci de şedinţe de tratament sunt necesare pentru o îmbunătăţire semnificativă în cele mai multe cazuri cronice. În plus, acupuncturistul ar trebui să fie capabil să recunoască şi să abordeze cauzele dezechilibrului qi, să ofere instrumente de auto-îngrijire şi să ajute pacienţii să îşi schimbe stilul de viaţă.

La fel ca în alegerea oricărui profesionist pentru un anumit serviciu, referinţele sunt importante. Cele mai bune referinţe sunt cele oferite de prieteni şi oameni de încredere, care au avut o experienţă pozitivă şi au înregistrat rezultate cu acel medic.

Dacă nu cunoaşteţi pe nimeni care să vă recomande un medic din apropiere, ar trebui să găsiţi mai mulţi acupuncturişti în zona dvs. şi să vă faceţi timp pentru a discuta cu ei.

Câteva întrebări bune ar fi: cum îşi diagnostichează pacienţii şi ce ar implica planul lor de tratament. Aţi putea întreba şi despre experienţa lor în tratarea afecţiunilor de care suferiţi.

Concluzia este că doriţi să vedeţi dacă le pasă de munca şi pacienţii lor şi dacă sunt încrezători cu privire la ceea ce ştiu. Un acupuncturist bun va folosi acupunctura ca un instrument al unui sistem medical complet, mai degrabă decât a folosi un simplu ac pentru simularea pielii, muşchilor sau nervilor, doar pe baza înţelegerii moderne a anatomiei.

Un acupuncturist bun nu este diferit de orice alt profesionist de îngrijire a sănătăţii din punct de vedere al unei inimi grijulii, a unor cunoştinţe solide, a unor aptitudini clinice şi a unei abilităţi de a comunica eficient. Acupuncturistul trebuie să poate dezvolta o alianţă terapeutică cu pacientul.

În plus, un acupuncturist bun trebuie să fie capabil să aprecieze sistemul energetic al fiinţei umane după cum îl descrie medicina chineză antică. Deoarece nu există instrumente externe pentru a putea vedea acest sistem, practicantul trebuie să-l "vadă" utilizând o pereche de "ochelari cuantici."

Înţelegerea naturii energetice a unei fiinţe umane este esenţială pentru procesul de tratare. Organismul uman este un sistem deschis, care îşi schimbă constant energia cu cea a mediului natural şi a oamenilor din jur. Un acupuncturist îşi poate sfătui pacienţii să fie atenţi la schimbările climatice, comportamentele şi relaţiile interpersonale din jurul lor.

Deoarece energia circulă în meridiane într-o manieră ordonată şi într-un anumit timp, acupuncturistul trebuie să şi sfătuiască pacienţii să trăiască o viaţă congruentă cu fluxul energetic al naturii. Aceasta include instrucţiuni clare privind momentul oportun pentru a se trezi, a se odihni, a face exerciţii, a mânca şi a se spăla.

Propria energie a unui acupuncturist este, de asemenea, importantă atunci când interacţionează şi intervine în energia pacientului. Un acupuncturist bun trebuie să îşi cultive propria energie până atinge un nivel sănătos şi trebuie să rămână foarte concentrat în timpul tratamentului.

Dr. Jingduan Yang este un psihiatru certificat şi face parte din a patra generaţie de profesori şi practicanţi de medicină tradiţională chineză. El practică medicina complementară în New York City, Pennsylvania şi New Jersey. Site-ul său este taoinstitute.com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură