Arta masajului chinezesc

Iniţial, masajul chinezesc se face printr-o atingere uşoară,  păstrând ritmul mişcărilor de masa şi crescând treptat forţa de  aplicare.
Iniţial, masajul chinezesc se face printr-o atingere uşoară, păstrând ritmul mişcărilor de masa şi crescând treptat forţa de aplicare. (vgoroden.ru)

În ultimul timp, tot mai mulţi specialişti din diferite ţări acordă o atenţie sporită artei antice a masajului, precum şi diverselor direcţii ale acestuia. Experienţa Estului, acumulată şi păzită cu vigilenţă timp de milenii, devine indispensabilă pentru omul modern.

Lumea în care trăieşte omul modern se schimbă extrem de rapid. În acelaşi timp, creşte şi influenţa factorilor negativi externi, în cazul cărora este nevoie de adaptare, dar care nu este întotdeauna posibilă.

Suprasolicitările psiho-emoţionale şi de stres tot mai frecvente, noi factori de risc, o înstrăinare tot mai profundă de mediul natural, deteriorarea condiţiilor ecologice - toate acestea au un impact direct asupra sănătăţii noastre. Rezultatul este un dezechilibru în sfera hormonală şi imunitatea organismului uman: scade rezistenţa la infecţii şi capacitatea organismului de a micşora acţiunea substanţelor toxice ce se acumulează în corp.

Unitatea omului şi a naturii, ce stă la baza tuturor practicilor de vindecare din est, persistă şi în tehnicile masajului chinezesc. În practicarea masajului chinezesc, specialistul atrage o atenţie sporită ritmului lunar, stării energice a pacientului, vârstei şi reacţiilor la diferiţi stimuli externi.

Există mai multe tipuri de masaj chinezesc: şi anume masajul clasic Tuyna, masajul shiatsu (apăsarea cu degetele), masajul tibetan. În terapia medicală din est, practica de masaj se completează cu acupunctura, acupresura, medicina naturista, moxa, etc.

Baza teoretică a masajului chinezesc – este vindecarea organsimului uman ca un întreg, prin exercitarea unor apăsări pe „căile” organismului - aşa numitele canale energetice ale medicicnei tradişionale chineze, care servesc drept conducte de energie.

Efectul revitalizant al masajului se manifestă prin relaxarea profundă si detensionarea muşchilor şi tendoanelor. Drept consecinţă, dispar durerile articulare, se îmbunătăţeşte circulatia sângelui şi fluxului limfatic, toxinele se elimină din organism, se normalizează metabolismul, se restabileşte circulaţia naturală a energiei vitale qi, se echilibrează energiile vitale yin şi yang, se activizează punctele de presopunctură de pe picioare, mâini şi cap.

Există două tipuri de bază de masaj chinezesc:

Primul trebuie respecte următoarea direcţie: punctul dintre sprâncene - frunte - de-a lungul liniei părului - spre gât - în jos pe umeri şi braţe.

Al doilea : frunte - gât – în jos de-a lungul spinării – în jos spre picioare.

Masajul trebuie repetat de 2-3 ori.

Una dintre particularităţile tehnicii masajului chinezesc este că se face atât cu mâinile şi degetele, cât cu coatele şi picioarele. Masajul chinezesc începe printr-o atingere uşoară, păstrând ritmul mişcărilor de masaj şi crescând treptat presiunea până când devine suficient de puternică pentru pacient: de la suprafaţă spre adâncime. Ulterior, forţa aplicării scade din nou. Aceste mişcări ajută la fortificarea fluxului de sânge şi limfă în corpul pacientului.

Masajul chinezesc al întregului corp (cap, spinare, membre inferioare şi superioare) este recomandat în cazul bolilor cronice, luând în calcul caracteristicile individuale ale pacientului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură