Cum rezultă ordinea cosmică din mişcarea haotică a particulelor

Plasma formând câmpuri electromagnetice
Plasma formând câmpuri electromagnetice (Lawrence Livermore National Laboratory)

În ciuda mişcării aparent aleatorii a particulelor, se poate observa că, de fapt, există un grad ridicat de organizare în mişcarea acestora, atât sub microscop - de exemplu în ADN - cât şi la scale mult mai mari, cum ar fi formarea planetelor în spaţiu.

Un nou studiu internaţional a dezvăluit prezenţa de câmpuri electromagnetice auto-organizate în plasme sau în gaze ionizate, oferind cercetătorilor o perspectivă internă a ordinii inerente a cosmosului nostru.

Echipa a constatat că se pot forma structuri mari şi stabile de câmp electromagnetic în interiorul fluxurilor de plasmă care curg în direcţii opuse în mediul unui laborator, în cea mai mare parte fiind orientate în unghi drept faţă de direcţia de curgere.

"Această observaţie a fost una complet neaşteptată, deoarece plasmele se mişca atât de repede încât ar trebui să treacă liber unele pe lângă altele", a declarat fizicianul Hye-Sook Park, de la Laboratorul Naţional Lawrence Livermore (LLNL), într-un comunicat de presă.

Nu se cunoaşte încă mecanismul din spatele formării structurilor, dar poate fi studiat în condiţii controlate, folosind lasere.

"Am creat un model pentru a explora modul în care câmpurile electromagnetice ajută la organizarea gazului ionizat sau plasmei în instanţe astrofizice, cum ar fi fluxurile de plasmă care apar din stelele tinere", a relatat autorul principal al studiului Nathan Kugland, tot de la LLNL, în comunicatul de presă.

"Aceste câmpuri ajută la modelarea fluxurilor şi ar putea juca un rol de sprijin, alături de gravitaţie, în formarea sistemelor solare, ceea ce poate duce în cele din urmă la crearea de planete, cum ar fi Pământul."

Interesant, structurile se extind mult mai departe decât plasmele şi durează chiar şi după ce curgerea a încetat.

Studiul face parte dintr-un proiect mai amplu numit The Astrophysical Collisionless Shock Experiments with Lasers (ACSEL), şi a fost publicat online în Nature Physics.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură