Cercetătorii scoţieni au creat solul transparent

Ioana Statescu
27.09.2012

Invenţia cercetătorilor scoţieni le permite să studieze îndeaproape procesele care se petrec la nivelul rădăcinii plantelor. Potrivit Discovery News, solul străveziu a fost realizat dintr-un material sintetic numit Nafion (un tip special de polimer, care conduce curentul electric), care a fost modificat astfel încât să imite componenţa chimică a solului natural. Chiar dacă materialul în sine nu este transparent, în momentul în care este combinat cu o soluţie pe baza de apă, particulele care îl alcătuiesc devin transparente.

Oamenii de ştiinţă au testat solul sintetic şi au descoperit că seminţele de porumb, tutun, orz şi lucernă s-au dezvoltat fără probleme, după ce au fost plantate în solul transparent. Acesta a fost însă creat cu alt scop.

Potrivit biologului Lionel Dupuy, cel care a creat solul sintetic, împreună cu o echipă de cercetători de la Institutul James Hutton din oraşul scoţian Dundee, solul transparent a fost folosit pentru a studia modul în care bacteria E.coli interacţionează cu rădăcinile de salată verde.

„Dacă înţelegem mai bine ruta de contaminare, putem dezvolta strategii prin care să limităm trecerea bacteriei E.coli în lanţul trofic”, a declarat Dupuy pentru Inside Science. Astfel de experimente ar putea ajuta la combaterea agenţilor patogeni care ameninţă culturile, spun specialiştii.

Potrivit Discover Magazine, transparenţa a fost încercată şi de cercetătorii lumii animale, care au reuşit să creeze embrioni transpăreţi, folosind o soluţie care face ţesuturile opace să devină transparente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor