Cum manipulează "armata celor 50 de cenţi" părerile online din China

Numărul utilizatorilor de Internet din China a crescut la 513 milioane în 2011, iar jumătate dintre ei folosesc servicii de micro-blogging, conform statisticilor oficiale. Fiind precaute la această nouă media puternică şi la implicaţiile şi influenţa sa asupra opiniei publice, autorităţile chineze au făcut eforturi enorme pentru a câştiga şi a menţine controlul spaţiului virtual. Pe lângă Marele Firewall, o tactică mai puţin evidentă este utilizarea de comentatori web plătiţi, cunoscuţi sub numele de "armata celor cincizeci de cenţi", sau Wu Mao.
Nu este clar cât de mulţi bloggeri pe Internet a angajat regimul chinez, totuşi unele estimări ajung in jurul a sute de mii. (Screenshot from Weibo.com)
Michelle Yu
04.06.2012

Numărul utilizatorilor de Internet din China a crescut la 513 milioane în 2011, iar jumătate dintre ei folosesc servicii de micro-blogging, conform statisticilor oficiale. Fiind precaute la această nouă media puternică şi la implicaţiile şi influenţa sa asupra opiniei publice, autorităţile chineze au făcut eforturi enorme pentru a câştiga şi a menţine controlul spaţiului virtual. Pe lângă Marele Firewall, o tactică mai puţin evidentă este utilizarea de comentatori web plătiţi, cunoscuţi sub numele de "armata celor cincizeci de cenţi", sau Wu Mao.

Armata, odată secretă, a celor cincizeci de cenţi a devenit tot mai vizibilă pentru public, pe măsură ce mesaje politice, anunţuri de recrutare şi scheme detaliate de lucru au fost postate online. Materiale de instruire internă şi fotografii de la reuniunile oficiale de formare profesională pentru comentatori web sponsorizaţi de guvern dezvăluie aspectele necunoscute ale operaţiunii complexe.

Salarii lunare

Nu este clar când regimul chinez a început să folosească comentatori în mod sistematic, dar cea mai timpurie apariţie poate fi detectată în 2004, când guvernul municipal din Changsha a înfiinţat o echipă de comentatori web, potrivit unui raport oficial. Comentatorii nu numai că trebuiau să posteze opinii şi ştiri, dar şi să contacteze site-urile publice pentru a şterge postările "nocive", în scopul menţinerii imaginii pozitive a regimului, a susţinut raportul. Fiecare comentator primea 600 de yuani (aproximativ 100 USD) salariu lunar. Raportul a fost ulterior îndepărtat de pe site-ul oficial, dar nu înainte de a fi larg difuzat de internauţi. http://i46.tinypic.com/243qfti.jpg

Alte universităţi i-au urmat exemplul. În 2005, oficialii Universităţii Nanjing au închis un sistem studenţesc de informare online, sau BBS, care a refuzat să-şi "armonizeze" (un eufemism pentru cenzură) conţinutul. Atunci când au lansat o nouă versiune oficială, folosind numele vechiului domeniu, autorităţile şcolare au numit cadre studenţeşti şi câţiva "entuziaşti" să fie comentatori web. Ei au primit plăţi pe baza unei evaluări a performanţei lunare.

Responsabilitatea comentatorilor web de la Universitatea Nanjing a fost de a "neutraliza" informaţiile critice la adresa autorităţilor, prin postarea de informaţii pozitive, de a răspunde la postări şi de a stabili un mediu web universitar "activ şi sănătos".

Construirea de "publicitate pozitivă"

Nu este clar cât de mulţi bloggeri a angajat regimul chinez, deşi unele estimări indică sute de mii.

În timpul unei reuniuni a Biroului Politic, pe 23 ianuarie 2007, liderul chinez Hu Jintao a cerut "consolidarea frontului opiniei publice şi ideologice şi construcţia unei publicităţi pozitive" (de asemenea tradusă ca "propagandă").

Curând după aceea, Comitetului Central al Partidului Comunist şi Biroul General al Consiliului de Stat au cerut tuturor site-urile mari şi guvernelor locale din China să selecteze "tovarăşi de bună calitate politică" şi să formeze echipe de comentatori pe internet.

Dimensiunea acestor echipe variază foarte mult în funcţie de regiune. La început, s-a raportat că astfel de echipe erau formate din 10-30 de persoane. Dar, în iunie 2009, Beijingul şi-a anunţat planurile de a recruta 10.000 de supraveghetori ai internetului şi a informat că alte oraşe îi vor urma, în curând, exemplul.

Acest anunţ a fost aparent un răspuns la un document al Partidul Comunist Chinez (PCC) din martie 2009, care a cerut guvernelor locale să "întărească controlul internetului" şi "să extindă [forţele] de aplicare a legii pe internet".

Un document intern emis în mai 2009 a avertizat guvernele locale că "internetul ar putea schimba radical opinia publică despre partid şi guvern."

În luna ianuarie 2010, provincia Gansu, o regiune relativ mică şi izolată, şi-a anunţat planurile de a forma o echipă de 650 de bloggeri.

Binecunoscutul blogger chinez Han Han a râs de anunţul autorităţilor din Gansu de a forma o forţă secretă. Ştirea a fost repede îndepărtată de pe site-ul oficial, dar a fost circulată de internauţi.

Ostilitate şi teamă

Noilor recruţi ai armatei celor cincizeci de cenţi li se spune în manualele de instruire să 'înţeleagă bine' instrucţiunile liderilor şi să execute ordinele cu fidelitate.

În ultimii ani au fost publicate mai multe materiale de instruire internă şi linii directoare pentru comentatorii de internet. Deşi este dificil de dovedit autenticitatea lor, aceste materiale par a rezuma corect principiile cheie şi tacticile folosite de multe ori de utilizatorii de internet identificaţi drept comentatori pro-regim.

Noilor recruţi ai armatei celor cincizeci de cenţi li se spune în manualele de instruire să "înţeleagă bine" instrucţiunile liderilor şi să execute ordinele cu fidelitate; să rămână imuni la ideile dizidente şi loiali Partidului.

"Preţuiţi-vă propriul viitor politic", specifică un document.

Studenţilor li se cere să "utilizeze diferite metode pentru a-şi ascunde identitatea şi să pretindă că ar fi internauţi obişnuiţi", susţine un document. Ei trebuie să-şi "extindă influenţa online prin crearea unor reţele cu alţi internauţi, în special bloggeri influenţi."

Tehnicile comune enumerate în materialele de instruire includ "a inspira ostilitate şi teamă" faţă de ţările democratice, a eticheta dizidenţii ca trădători, a crea dezbateri sau controverse despre probleme triviale pentru a distrage atenţia de la subiecte semnificative din punct de vedere politic şi a încuraja naţionalismul.

Există, de asemenea, proiecte sau teme majore pentru care sunt dezvoltate puncte de dezbatere. Un document a enumerat tehnici cu privire la modul în care poate fi atacată democraţia, de exemplu. Acesta a inclus argumente ca: "democraţia este arma lumii occidentale pentru a invada China", "nu există democraţie reală", "democraţia duce la agitaţie şi haos" şi "ţările democratice au şi ele corupţie şi criminalitate." Toate aceste argumente corespund cu propaganda oficială a Partidului.

Dezbateri înscenate

Un individ care s-a identificat drept un comentator web plătit i-a spus artistului disident Ai Weiwei, într-un interviu, că un blogger din armata celor cincizeci de cenţi are de obicei mai multe ID-uri online diferite şi, în scopul creării de dezbateri online dramatice, joacă de multe ori roluri diferite.

Atunci când guvernul a ridicat preţul la benzină, de exemplu, această persoană a fost instruită să controleze comentariile negative. Într-o remarcă el a spus: "Nu-mi pasă. Preţul ar trebui să crească şi mai mult, pentru ca oamenii săraci să nu îşi poată permite să conducă şi să se degajeze drumurile. Numai bogaţii ar trebui să conducă." Apoi, el s-a folosit de mai multe ID-uri pentru a cita şi a ataca comentariul său. Strategia lui a funcţionat: oamenii au atacat remarca sa provocatoare în locul Partidului Comunist, iar discuţia a fost deviat de la creşterea preţului benzinei.

"De obicei dezbat cu mine însumi... E ca un joc al minţii", i-a spus el lui Ai Weiwei.

O altă strategie citată de el este folosirea de detalii apocrife, atunci când citează rapoarte negative de ştiri, în scopul subminării poveştii.

Bloggerul a mai spus că 10 până la 20 la sută din comentariile pe care le vede online sunt făcute de comentatori plătiţi. "Internauţii chinezi sunt într-adevăr destul de proşti. Ei se agită dintr-o nimica toată. Pot să îi controlez foarte uşor", a afirmat el.

Deşi şi-a justificat activitatea, el crede că regimul chinez a mers prea departe în anumite aspecte, cum ar fi atacurile atent pregătite împotriva practicii spirituale Falun Gong şi a lui Dalai Lama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor