Cum justifică Ponta că propunerea lui Kovesi e în avantajul USL

Dezbatere pe tema regionalizării la Academia Română. În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
07.04.2013

La câteva zile după ce Ponta a propus-o pe Codruţa Kovesi în fruntea DNA, premierul a venit cu o explicaţie pentru a-i linişti pe partenerii din USL care au fost foarte nemulţumiţi şi chiar au ameninţat cu ruperea alianţei la un moment dat.

Ponta le-a explicat că propunerea lui Kovesi este în favoarea USL care va fi privită mai bine de oficialii europeni şi se va mai şterge din imaginea proastă conform căreia USL ar dori să oprească lupta anticorupţie şi să impună procurori care să ducă la îndeplinire această misiune.

"Partenerii noştri europeni nu o văd ca pe omul lui Băsescu. Să renunţăm la teoria asta totuşi un pic copilărească, cum că ne plecăm (în faţa partenerilor europeni-n.r.), nu ne obligă nimeni să ne plecăm, putem să facem ce vrem, dar atunci haideţi să nu ne mai plângem că nu suntem trataţi la egalitate, că nu suntem primiţi în Schengen, că nu avem mai multe fonduri europene. Dacă nu ne interesează Europa şi îi dăm cu flit... noi ce vrem, hai să-i dăm cu flit şi după aceea să primim doar avantaje ? Nu putem să primim. Când intri într-un club în care oamenii îţi spun că trebuie să fii la costum, cu cravată sau în rochie, poţi să te duci în blugi, dar te dau oamenii afară. Nu poţi să fii şi înăuntru, şi în afară. Dacă facem nişte propuneri de persoane cunoscute şi care au credibilitate în faţa partenerilor europeni, propaganda de un an şi ceva că vine USL şi opreşte dosarele de corupţie a încetat şi ăsta e un câştig enorm pentru Guvernul USL şi pentru România", a explicat Ponta, la Antena 3.

Chiar dacă a fost propusă Kovesi la DNA, acest lucru nu garantează intrarea României în spaţiul Schengen, a mai precizat premierul. Ponta a afirmat că propunerile sale pentru funcţiile de procurori au avut în vedere asigurarea stabilităţii la Ministerul Public, eliminarea monopolului lui Daniel Morar şi Monicăi Macovei, precum şi distrugerea credibilităţii celor care susţineau că USL va desemna la conducerea DNA o persoană care va opri verificarea dosarelor de corupţie.

"Uneori trebuie să te faci frate şi cu Dracul, problema este dacă puntea aia se duce în direcţia bună pentru toată lumea. Eu acum sunt convins că ce am făcut va avea efecte pozitive nu pentru Băsescu şi nici măcar pentru mine, care în mod sigur o să plătesc ca imagine, ci pentru toţi oamenii", a concluzionat Ponta.

Scrisoarea lui Ponta

După mai multe zile de conflict mocnit în USL, din cauza intenţiei lui Ponta de a o propune pe Codruţa Kovesi, cunoscută "omul lui Băsescu", pentru şefia DNA, decizia finală a fost luată miercuri dimineaţă. Premierul Ponta a trimis lista cu nominalizările, pe care se găseşte Kovesi pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în timp ce Tiberiu Niţu, propus anterior de Pivniceru şi respins de Băsescu, a fost trecut pe listă pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Lista cu oamenii propuşi de Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a fost trimisă miercuri la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Alături de Kovesi şi Niţu, au mai fost propuşi Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, Codruţ Olaru - adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica - procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Elena Hosu - adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Pe 3 aprilie expiră mandatul interimar al lui Daniel Morar şi acesta nu mai poate fi prelungit de CSM, ceea ce ar face ca actele emise de acum înainte de către Ministerul Public să nu fie legale, se mai arată în scrisoarea lui Ponta. Toate funcţiile precizate în scrisoare vor fi ocupate de persoane numite de preşedintele ţării, la propunerea ministrului Justiţiei şi cu avizul CSM.

"În baza mandatului strict limitat pe care mi l-am asumat, având ca obiectiv rezolvarea situaţiei de instabilitate a Ministerului Public şi identificarea unor soluţii de asigurare a stabilităţii şi predictibilităţii Ministerului Public, precum şi a asigura respectarea angajamentelor externe ale României şi de a întări independenţa justiţiei, doresc să înaintez spre avizare aceste propuneri (...)", se arată în scrisoarea lui Ponta.

După primirea scrisorii şi examinarea persoanelor propuse pentru acele posturi, urmează ca CSM să dea un aviz consultativ pentru numirea procurorilor, după care va fi rândul şefului statului să se pronunţe.

Declaraţii contradictorii

După ce anterior declarase că este posibil să o desemneze pe Codruţa Kovesi la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, premierul Victor Ponta a precizat marţi, după discuţiile cu procurorii de la Consiliul Superior al Magistraturii, că nu a făcut încă nicio nominalizare şi nici nu s-ar fi vorbit despre o persoană anume.

Această declaraţie vine în contextul în care purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a negat că Ponta s-ar fi decis să o nominalizeze pe Kovesi în funcţia de şef al DNA, aşa cum a lăsat să se înţeleagă după ce a efectuat o vizită la Jandarmerie şi a fost întrebat în legătură cu acest subiect.

Discuţiile de la CSM au vizat procedura de selecţie pentru persoanele care vor fi nominalizate la cele mai importante funcţii din Ministerul Public.

"Nu am făcut niciun fel de nominalizare şi nu am vorbit de niciun fel de nume, nici aici, la întâlnirea cu secţia de procurori, nici cu altă ocazie. Am avut o discuţie despre procedură: dacă mergem pe procedura prevăzută în acest moment de lege, cu propunerea ministrului Justiţiei, avizul CSM şi numirea de către preşedinte sau dacă mergem pe acea procedură discutată şi cu ministrul Pivniceru şi cu Comisia Europeană, care presupune anumite etape discutate de Pivniceru cu secţia de procurori. Opinia membrilor secţiei de procurori este de a merge pe o procedură de selecţie, cu toate acele etape. Am luat act de acest punct de vedere şi am spus foarte clar că nu vreau să facem propuneri decât dacă ne înţelegem asupra procedurii de urmat şi acesta este rezultatul", a afirmat Ponta, citat de B1 TV.

Premierul a anunţat că va numi un nou ministru al Justiţiei, căruia îi va încredinţa postul pe care el îl ocupă interimar. Noului ministru îi va reveni obligaţia de a conduce procedura de selecţie a procurorului general şi şefului DNA. Despre această decizie urmează să fie înştiinţat şi preşedintele Băsescu, pe care Ponta a anunţat că-l va informa telefonic.

Ameninţări cu ruperea USL

Desemnarea Codruţei Kovesi, fost procuror general, în funcţia de şef la Direcţia Naţională Anticorupţie, ar putea duce la ruperea USL, a anunţat preşedintele PNL, Crin Antonescu. Liderul liberal nu este de acord cu numirea lui Kovesi, considerată "omul lui Băsescu" şi a subliniat în repetate rânduri acest lucru, însă premierul Ponta a precizat că nu exclude varianta aceasta.

Dacă premierul Victor Ponta va merge până la capăt şi o va desemna pe Codruţa Kovesi la şefia DNA, Antonescu a declarat că se pune întrebarea ce se întâmplă în continuare.

"În momentul în care doamna Mona Pivniceru a făcut personal opţiunea fermă pentru Curtea Constituţională, în acel moment, premierul a solicitat acest interimat (la Ministerul Justiţiei - n.r.) şi mie îmi pare că, atât cât suntem în continuare în alianţă, nu putem refuza premierului acest drept. Mai departe, ce să facem, să rupem USL? Poate e şi asta o variantă", a declarat Crin Antonescu, la Antena 3, referindu-se la numirea lui Kovesi.

Liderul liberal a ţinut să sublinieze, despre varianta lui Ponta - "categoric acest lucru nu va fi susţinut de PNL, va fi în dezacord cu PNL".

"Teama mea cea mai mare nu e nici măcar aceea că premierul Ponta o poate numi pe Kovesi, teama mea e că putem continuă să o ducem aşa", a precizat Antonescu, care s-a pronunţat împotriva compromisurilor făcute în favoarea lui Băsescu.

Antonescu a invocat diverse persoane care se vor manifesta împotriva numirii lui Kovesi şi vor dori să ştie ce se va întâmpla cu USL.

"Unii oameni vin şi spun "aa, aşa dezacord din gură..." Ce să facem, să rupem USL care înseamnă ceea ce înseamnă în acest moment? Poate e şi asta o variantă. Am serioase îndoieli, am serioase îndoieli însă şi o spun că un om care nici personal şi nici pentru partidul său nu a căutat beneficiile guvernării (...) Eu nu sunt om care să mă cert pe crâmpeie de putere, şi pe crâmpeie de buget, eu mă bat cu oricine dacă e nevoie, chiar şi cu colegii mei de partid, chiar şi cu premierul Victor Ponta, pe lucruri mari, pe lucruri de principiu, pe lucruri fundamentale, pe direcţiile acestei ţări", a declarat preşedintele PNL.

La final însă, Antonescu a precizat că nu se va rupe USL şi vor continua împreună obiectivele pe care le au de îndeplinit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor