Cum justifică Jandarmeria codurile de identificare acoperite cu bandă adezivă

Numărul de pe cască este elementul prin care jandarmii pot fi identificaţi. Cu toate acestea, sau poate tocmai din această cauză, unii dintre "ţestoşi" l-au acoperit. Jandarmeria dă acum un motiv oficial pentru acest lucru.
Jandarmi la protestul din 10 august
Jandarmi la protestul din 10 august (Passport Production)

Coordonatorul intervenţiei jandarmilor din Piaţa Victoriei, maiorul Laurenţiu Cazan a dat explicaţii marţi, în cadrul Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, despre motivul pentru care indicativul de pe căştile unora dintre jandarmii care au intervenit la mitingul Diasporei era acoperit cu bandă izolatoare.

"În ceea ce priveşte indicativele de pe mijloacele de protecţie, acele coduri de pe căşti, vreau să vă spun că la nivelul instituţiei noastre au fost efective care au venit în sprijin pe de-o parte, pe de altă parte şi în cadrul instituţiei noastre au fost reorganizări. Situaţiile sunt cunoscute, au fost discutate. Nu mai corespundea acel indicativ, (...) dar pot să vă asigur că nu este niciun impediment în identificarea acelor jandarmi care au acţionat în acel fel. Ştim foarte bine zonele lor de responsabilitate, acolo au avut şef de dispozitiv. Din punctul nostru de vedere, aveţi toată deschiderea pentru a stabili situaţiile punctuale", a explicat Laurenţiu Cazan, citat de News.ro.

Reprezentatul Jandarmeriei susţine că au existat violenţe de ambele părţi.

"Referitor la modul violent de intervenţie, cazurile sunt analizate inclusiv la nivelul Jandarmeriei, este o comisie internă de verificare a intervenţiei. Să nu uităm însă că vorbim de o acţiune a restabilirii ordinii publice. De fiecare dată am precizat că am avut în spaţiul public, în Piaţa Victoriei, acţiuni violente faţă de forţele de ordine. Progresive. Am ajuns la un moment dat că nu numai cei doi colegi ai noştri au fost ultragiaţi, ci şi oameni din alte dispozitive răniţi. Până în momentul intervenţiei, violenţele împotriva forţelor de ordine au existat", a precizat Laurenţiu Cazan.

Reamintim că jurnaliştii de la Passport Productions au filmat, pe 10 august, mai mulţi jandarmi având indicativul de pe caschete ascuns cu bandă izolatoare. Jurnaliştii spun că imaginile au fost surprinse la ora 16:30, când abia au existat câteva îmbrânceli şi câteva jeturi de gaze lacrimogene folosite de forţele de ordine.

Surse judiciare au declarat pentru G4Media că Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului general a solicitat Jandarmeriei identificarea jandarmilor care, la protestul din 10 august, şi-au ascuns indicativul de pe cască cu bandă izolatoare.

Procurorii militari vor să afle câţi jandarmi aveau indicativul ascuns, dacă a fost o strategie individuală sau, dimpotrivă, una concertată, instituţională, care ar putea dovedi premeditarea intervenţiei brutale.