Cum justifică Grapini postarea jignitoare la adresa românilor din diaspora care a inflamat spiritele

Maria Grapini
Maria Grapini (Epoch Times România)

Aflată în centrul unui scandal imens, europarlamentarul Maria Grapini a vorbit joi, pentru Mediafax, despre motivele pentru care a distribuit pe pagina sa de Facebook o postare jignitoare faţă de românii din diaspora ce vin să participe la mitingul din Piaţa Victoriei.

"Informăm diasporenii că taxa de prost se plăteşte la sediul USR. Fără certificat de prost nu puteţi participa la miting", aşa era mesajul distribuit de Maria Grapini, postare pe care ulterior a şters-o ca urmare a reacţiilor dure venite din partea cetăţenilor.

Europarlamentarul susţine că nu ar fi distribuit postarea respectivă dacă Ovidiu Grosu, cetăţean autointitulat la Antena 3 drept "adevăratul organizator al mitingului de protest al Diasporei" care s-a ales cu dosar penal, nu ar fi instigat la violenţă.

"Am distribuit pentru a se vedea că nu toată Diaspora are acelaşi punct de vedere. O doamnă din Diaspora a postat acest lucru. Eu am distribuit o singură dată, fără să fac niciun comentariu. Mesajul meu este că nu se poate nimeni erija că reprezintă toată Diaspora. Eu m-am întâlnit cred că mult mai mult decât ăia care înjură pe internet cu români din toate statele, sunt români care-şi văd de treaba lor, care muncesc, sunt corecţi, înţeleg ce înseamnă democraţia, înţeleg că nu atacând jandarmii şi nu violând soţiile demnitarilor cum îndeamnă unii, se rezolvă problema în democraţie, ci prin vot şi alegeri. Dar acum e vară şi probabil au minţile înfierbântate unii. (...) Din păcate, agresivitatea şi radicalizarea aceasta a societăţii nu duce la nimic bun. Nu schimbările din lună în lună a miniştrilor sau a Guvernului rezolvă problema. Spun foarte clar, poţi să nu fii de acord cu cineva, dar nu înjurând, ameninţând, nu spunând că trebuie să fie sânge pe stradă, că trebuie să omorâm jandarmii, să împuşcăm jandarmii, sau ce mai spunea acel individ. Deci, practic, dacă nu îl auzeam pe acel individ, eu poate nu distribuiam, dar am distribuit să se vadă clar că este de la o doamnă care trăieşte în altă ţară, nu în România", a afirmat Maria Grapini.

Întrebată dacă este de acord cu afirmaţia că "fără certificat de prost nu puteţi participa la miting", deputatul european a replicat:

"Nu, nu, nu, dar nu sunt nici de acord cu... pentru că a mai fost un punct care m-a determinat să distribui. Eu am fost la Galaţi într-o problemă şi seara, pe faleză, m-am dus să mă plimb şi un grup de tineri cu tricouri USR m-a oprit şi pe mine, îmi dădea să semnez noaptea pe faleză nişte tabele. Nu sunt de acord totuşi să forţăm nota şi un partid politic să monopolizeze orice nemulţumire a unui cetăţean. Să preia de la cetăţeni problemele, să şi le pună în platforma lor politică, să candideze şi în 2020 să avem şi noi un procent de 90% de ieşire la vot. Nemulţumirea mea este că după 30 de ani nu se înţelege mecanismul democratic. Când am fost revoltată maxim, de exemplu în 2005, cu împărţirea energiei, băieţii deştepţi şi aşa mai departe, am spus că altă soluţie nu este decât să intru în politică şi să încerc de acolo. Păi oamenii ăştia nemulţumiţi să intre în politică şi să încerce. Aşa e în democraţie, nu se poate altfel. Nu putem, anarhic, pe stradă, să schimbăm Guverne, ne ducem înapoi în lumea a treia."