Cum au fost scoase din ţară averile lui Assad în ultimele zile ale regimului său [Investigaţie Reuters]

O nouă investigaţie realizată de Reuters a dezvăluit detaliile unei operaţiuni aeriene secrete, orchestrată de fostul preşedinte sirian Bashar al-Assad, pentru a scoate ilegal din Siria bani, documente esenţiale şi membri-cheie ai cercului său apropiat, în ultimele zile ale regimului său, potrivit Roya News.
Operaţiunea a avut loc în decembrie 2024, când controlul regimului asupra Damascului se prăbuşea rapid.
Potrivit raportului, patru zboruri cu un avion privat au transportat obiectele de valoare şi asociaţii lui Assad din Siria în Emiratele Arabe Unite în ultimele 48 de ore înainte de căderea regimului.
Operaţiunea a fost coordonată de Yaşar Ibrahim, principalul consilier economic al lui Assad, care a jucat un rol esenţial în construirea reţelei financiare a regimului. Ibrahim a aranjat închirierea unui avion Embraer Legacy 600 cu 13 locuri, înmatriculat în Gambia, care a efectuat patru călătorii consecutive în timpul perioadei critice.
Avionul a transportat cel puţin 500.000 USD în numerar nemarcat, laptopuri, hard disk-uri şi documente sensibile legate de reţeaua financiară a lui Assad, cunoscută intern sub numele de „Grupul”. Această reţea ar fi acoperit sectoare-cheie ale economiei siriene, inclusiv sectorul bancar, telecomunicaţiile şi sectorul imobiliar, multe dintre detaliile acestora fiind stocate în fişierele digitale scoase ilegal din ţară.
Cronologia operaţiunii
Operaţiunea a început la 6 decembrie 2024, când forţele rebele conduse de Hayat Tahrir al-Sham au avansat spre Damasc. În acel moment, personalul de informaţii al Forţelor Aeriene Siriene a izolat secţiunea VIP a aeroportului din capitală, transformând-o într-un punct central al operaţiunii. Potrivit mai multor surse implicate în misiune, Garda Republicană a lui Assad şi serviciile de informaţii ale Forţelor Aeriene au fost direct implicate în securizarea plecării avionului.
La sol, vehiculele civile ale Gărzii Republicane, responsabile de protecţia lui Assad, au transportat personalităţi de rang înalt şi materiale către avionul care aştepta. Surse din cadrul operaţiunii au confirmat că regimul lui Assad a orchestrat zborurile la cel mai înalt nivel, ordinele provenind probabil direct de la Assad însuşi.
Generalul de brigadă Ghadeer Ali, şeful securităţii aeroportuare de la Aeroportul Internaţional Damasc, ar fi dat instrucţiuni personalului său să lase serviciile de informaţii ale Forţelor Aeriene să se ocupe de avion.
„Acest avion vine să aterizeze şi ne vom ocupa de el. Nu aţi văzut acest avion”, a spus Ali, potrivit personalului aeroportului care a fost prezent.
Zborurile au continuat până pe 7 decembrie şi au culminat pe 8 decembrie, cu plecarea finală de la baza aeriană militară Hmeimim operată de ruşi. În aceeaşi zi, Assad a fugit din Siria în Rusia, unde i s-a acordat de atunci azil politic.
Rolul lui Yasar Ibrahim, contrabandă de averi
Ibrahim, care a gestionat afacerile financiare şi economice ale lui Assad, a jucat un rol crucial în operaţiune. El a supervizat logistica, închirierea avionului şi transportul sacilor negri care conţineau bani, hard disk-uri şi fişiere confidenţiale. Implicarea sa are legătură directă cu reţeaua financiară opacă din spatele averii şi puterii lui Assad, care a fost legată de o serie de companii fantomă şi de acoliţi.
Ibrahim a fost sancţionat de guvernele occidentale pentru rolul său în consolidarea puterii economice în numele regimului lui Assad. Activele introduse ilegal în timpul operaţiunii reprezintă doar o fracţiune din averea totală a regimului, care a fost ascunsă cu grijă în diverse sectoare.
Se crede că reţeaua, denumită „Grupul”, şi-a extins sfera de acţiune în mai multe sectoare, inclusiv cel imobiliar, al telecomunicaţiilor şi cel bancar, Ibrahim fiind în centrul acţiunii.
Ancheta Reuters a arătat că operaţiunea s-a desfăşurat în condiţii de secret extrem. Surse din comunitatea siriană de informaţii au confirmat că nici măcar membrii apropiaţi ai familiei lui Assad nu ştiau unde se află acesta în ultimele zile ale regimului său.
Soarta bunurilor lui Assad
Implicarea aparatului militar şi de informaţii al Siriei, inclusiv a Gărzii Republicane şi a serviciilor de informaţii ale Forţelor Aeriene, indică o operaţiune foarte bine organizată şi sancţionată. Deşi Reuters nu a putut confirma dacă Assad a supravegheat personal fiecare detaliu al evadării, surse implicate în misiune au declarat că aceasta nu ar fi putut avea loc fără aprobarea sa.
În urma plecării lui Assad, noul guvern sirian, condus de preşedintele Ahmed al-Sharaa, depune eforturi pentru a depista bunurile provenite din contrabandă. Un oficial de rang înalt a confirmat pentru Reuters că fondurile au fost scoase din Siria în ultimele zile ale guvernării lui Assad, însă întreaga amploare şi destinaţie a acestor active fac încă obiectul unei investigaţii.
Guvernele occidentale au impus deja sancţiuni lui Assad şi lui Ibrahim pentru rolul lor în reprimarea revoltei din 2011 şi pentru facilitarea consolidării averii prin intermediul reţelelor ilegale. Cu toate acestea, influenţa continuă a arhitecturii financiare a regimului rămâne o preocupare semnificativă pentru viitorul Siriei. Deşi regimul lui Assad a căzut, bunurile care fac obiectul contrabandei în străinătate ar putea avea în continuare un impact de durată asupra peisajului politic şi economic al ţării.
Întrebări fără răspuns, investigaţii în curs
În ciuda dezvăluirilor dramatice cu privire la operaţiunea de contrabandă, povestea completă a modului în care regimul lui Assad şi-a păstrat averea rămâne neclară.
Surse apropiate operaţiunii au declarat că detaliile financiare din jurul evadării sunt încă în curs de dezlegare de către autorităţile din Siria. Domeniul de aplicare al reţelei şi locul în care au ajuns în cele din urmă bunurile rămân întrebări-cheie.
În timp ce noul guvern sirian încearcă să recupereze aceste fonduri, un lucru este clar: influenţa lui Assad, prin intermediul reţelei sale şi al activelor financiare pe care le-a scos ilegal din ţară, va continua să modeleze viitorul Siriei în moduri care nu sunt încă pe deplin înţelese.