Culisele de la Palatul Victoria: Orban i-a cerut demisia lui Costache. Picătura care a umplut paharul [Adevărul]

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Premierul Ludovic Orban a fost cel care i-a cerut demisia ministrului Sănătăţii, Victor Costache, susţin surse politice pentru Adevărul.

Astfel, şeful Guvernului i-ar fi reproşat lui Victor Costache că nu a luat măsuri din timp pentru a asigura protecţia medicilor, în condiţiile în care a fost informat de pericolul pandemiei încă de la mijlocul lunii ianuarie, şi că nu a demarat din timp achiziţia de materiale sanitare, în condiţiile în care specialiştii epidemiologi au avertizat încă din urmă cu două luni că pandemia va cuprinde şi România.

Guvernul s-a trezit în situaţia de a comanda urgent materiale de protecţie şi aparate medicale, însă comenzile nu au fost onorate din cauza cererii mari de pe piaţă. În plus, toate achiziţiile au fost făcute la suprapreţ. Astfel, Executivul încă aşteaptă să-i fie livrate ventilatoare, măşti, combinezoane şi zeci de mii de teste.

Ruptura dintre Costache şi Orban s-a produs miercuri seară, după ce ministrul Sănătăţii a anunţat că vor fi testaţi toţi bucureştenii, deci milioane de oameni, în condiţiile în care, la Suceava, nu au fost suficiente teste pentru medicii infectaţi. Victor Costache a făcut anunţul fără să discute înainte cu premierul. A fost picătura care a umplut paharul.