CSM-ul, confruntat cu acuzaţii fără precedent. Acuzat că a dat o lovitură cruntă Justiţiei

Lia Savonea
Lia Savonea

Judecătorul Cristi Danileţ acuză Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) că în campanie electorală s-a poziţionat de partea premierului Dăncilă sprijinind deciziile politice ale acesteia. Practic, prin comunicatul dat publicităţii joi de Lia Savonea, CSM face politică deschis şi a intrat în opoziţie cu preşedintele ţării, susţine Danileţ, în condiţiile în care Secţia de judecători a CSM a decis (cu majoritate de voturi, nu în unanimitate) să condamne într-un comunicat de presă modul în care preşedintele Iohannis a respins nominalizarea Danei Gîrbovan.

Redăm postarea judecătorului Danileţ:

"Azi, o majoritate a membrilor CSM a adoptat un comunicat de presă împotriva preşedintelui ţării care a refuzat un post politic la conducerea unui minister propus unui magistrat de către primul ministru.

Întrucât Preşedintele şi Premierul sunt în campanie electorală, CSM a decis să iasă din starea de neutralitate şi să sprijine deciziile politice ale una dintre cele două părţi concurente.

În loc să se ocupe de recrutarea magistraţilor (concursul pentru INM este în întârziere cu două luni, concursul pentru magistratură nu este finalizat de două luni), în loc să apere magistraţii de intruziune politice sau să ceară magistraţilor să nu se amestece în lupta politică, CSM a luat decizia azi de a face politică la modul deschis, intrând în opoziţie cu Preşedintele şi sprijinind partidul care şi-a permis să discute în şedinţă un magistrat de carieră care a negociat un post politic.

După doi ani şi jumătate în care CSM şi-a ratat misiunea, azi această instituţie a încetat să mai reprezinte o autoritate judecătorească independentă. Lovitura pentru justiţie este, astfel, cruntă!", scrie Danileţ.

Reamintim că Secţia pentru Judecători a CSM a condamnat joi declaraţiile făcute de preşedintele Iohannis cu ocazia respingerii nominalizării Danei Gîrbovan la şefia Ministerului Justiţiei. Potrivit Secţiei, afirmaţiile preşedintelui României la adresa Danei Gîrbovan reprezintă un vădit atac la adresa independenţei şi prestigiului justiţiei.

Nu în ultimul rând, Secţia pentru judecători a CSM, instituţie condusă de Lia Savonea - judecătorea despre care presa a scris în repetate rânduri că este în siajul PSD - transmite că programul propus de Gîrbovan pentru Ministerul Justiţiei ar fi contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor din justiţie şi încearcă să acrediteze ideea că respingerea candidatei susţinute de PSD arată că disputele politice au fost considerate mai importante decât dezvoltarea unui sistem de justiţie mai bun în folosul cetăţeanului.

Trebuie precizat că trei judecători CSM, Andreea Chis, Mihai Bălan şi Bogdan Mateescu, se disociază de acest comunicat. Potrivit G4Media, cei trei judecători care nu sunt de acord cu poziţionarea exprimată în comunicatul făcut public de Lia Savonea sunt Andreea Chis, Mihai Bălan şi Bogdan Mateescu.

Din argumentele celor trei, rezultă că Andreea Chis crede că un astfel de comunicat poate plasa CSM în contextul campaniei pentru prezidenţiale, judecătorul Mihai Bălan opinează că procedura de numire a ministrului este eminamente politică şi nu are legătură cu independenţa justiţiei, în timp ce judecătorul Bogdan Mateescu susţine că arhitectura constituţională nu permite unui judecător în funcţie să fie nominalizat ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne