CSM-ul condus de Lia Savonea, criticat dur în raportul MCV

Lia Savonea
Lia Savonea

Consiliul Superior al Magistraturii, instituţie condusă de controversata Lia Savonea, este criticat din nou în mod dur în noul raport MCV, relatează hotnews

Mai exact, Comisia Europeană susţine în document că în continuare instituţia nu îşi îndeplineşte rolul de a asigura un sistem de control şi echilibru eficient, în măsură să apere independenţa instituţiilor judiciare asupra cărora se exercită presiuni. Totodată, Comisia Europeană acuză presiuni ale politicului asupra magistraţilor şi instituţiilor judiciare.

CSM nu îşi îndeplineşte rolul de a asigura un sistem de control şi echilibru eficace, în măsură să apere independenţa instituţiilor judiciare

În perioada la care se referă ultimul raport MCV s-a înregistrat, de asemenea, o creştere puternică a presiunilor asupra Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care este instanţa competentă pentru numeroase procese de corupţie la nivel înalt. Experţii europeni menţionează că Guvernul a transmis Curţii Constituţionale două cereri de soluţionare a unor conflicte juridice de natură constituţională legate de interpretarea de către ÎCCJ a regulilor procedurale privind constituirea completurilor de judecată în cauzele penale. În plus, Inspecţia Judiciară a introdus o plângere disciplinară împotriva preşedintei ÎCCJ, iar Secţia pentru judecători a CSM a cerut revocarea acesteia din funcţie.

"Aceste acţiuni combinate par să aibă drept obiectiv exercitarea de presiuni asupra Înaltei Curţi, iar atunci când preşedinta ÎCCJ şi-a anunţat intenţia de a nu mai candida pentru un al doilea mandat, a indicat clar că acesta era motivul. Consiliul Superior al Magistraturii a numit recent o nouă preşedintă a ÎCCJ. Va fi deosebit de important ca, sub noua conducere, ÎCCJ să îşi păstreze independenţa şi profesionalismul, inclusiv în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt", arată CE.

Aceste evoluţii confirmă evaluarea efectuată de Comisie în raportul din noiembrie 2018, conform căreia Consiliul Superior al Magistraturii nu îşi îndeplineşte rolul de a asigura un sistem de control şi echilibru eficace, în măsură să apere independenţa instituţiilor judiciare asupra cărora se exercită presiuni. (Recomandarea 7 din precedentul raport), mai arată sursa citată.

Articolul integral poate fi citit aici