“Crucifixul comunist” îl pune pe Papa Francisc într-o poziţie neplăcută

Preşedintele bolivian Evo Morales îi înmânează Papei Francisc un crufix comunist.
Preşedintele bolivian Evo Morales îi înmânează Papei Francisc un crufix comunist. (Captură Foto)

Vaticanul a căutat să explice un “crucifix comunist” oferit Papei Francisc de către preşedintele bolivian Evo Morales, susţinând că este un simbol al dialogului şi nu al unei combinaţii ofensive de credinţă şi ideologie, conform ziarului Sydney Morning Herald.

Morales i-a oferit Papei un crucifix în formă de seceră şi ciocan atunci când cei doi oficiali s-au întâlnit miercuri la sosirea lui Francisc în Bolivia.

Vaticanul nu s-a aşteptat la gestul neobişnuit al liderului bolivian şi s-a arătat surprins.

Se pare că acest crucifix a fost conceput de activistul iezuit Luis Espinal, care a fost asasinat în 1980 de către presupuse forţe paramilitare în timpul lunilor care au precedat o lovitură militară în Bolivia. Francisc este el însuşi iezuit şi s-a oprit să se roage la locul unde a fost aruncat trupul lui Espinal.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, a declarat joi că Papa nu a avut nicio idee că Espinal a conceput un astfel de crucifix.

Conform părintelui Lombardi, preoţii care au fost colegi cu Espinal au susţinut că acesta a conceput crucifixul ca un simbol al dialogului şi angajamentului pentru eliberarea Boliviei într-o perioadă agitată.

Mulţi teologi ai bisericii au denunţat influenţele marxiste asupra Teologiei Eliberării, dar Papa Francisc a încercat să reabiliteze mişcarea – fără a include însă marxismul.

Bazată pe ura de clasă şi propunând reformarea totală a ordinii sociale, mişcarea comunistă exclude existenţa Divinului, propunându-se pe sine ca ultimă garanţie a progresului. În ciuda acestui lucru, societăţile care au implementat regimuri comuniste au fost marcate de sărăcie, corupţie, terorism al statului asupra oamenilor şi declin moral cvasi-total.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe