Cronică de film: Elita gangsterilor

Warner Bros 'Gangster Squad'
Warner Bros 'Gangster Squad' (prin bunăvoinţă)
Ian Kane Contributor
10.01.2013

Inspirat de o poveste adevărată, filmul de consum în care abundă scenele însângerate şi gloanţele, regizat de Ruben Fleischer, aproape că îşi ratează ţinta. Dar din cauza unei distribuţii puternice şi a unui ritm ameţitor, acesta devine în schimb o plăcere vinovată care nu trece neobservată.

Povestea are la bază un echipaj rebel LAPD care, după formarea sa în anii 1940, şi-a petrecut următorul deceniu încercând să cureţe oraşul de mafie. În urma audiţiilor, Nick Nolte va juca rolul căruntului şef de poliţiei William Parker, care îl însărcinează pe sergentul de poliţie veteran de război John O'Mara (Josh Brolin) cu asamblarea echipei clandestine. Brolin, care poartă o pălărie ce îi vine de minune, pare să fi ieşit din oricare din filmele cu gangsteri ce erau la modă în anii '40 şi '50. O'Mara îi alege pe Sgt. Jerry Wooters (Ryan Gosling) şi pe restul personajelor bizare (jucate de Robert Patrick, Giovanni Ribisi, Michael Pena şi Anthony Mackie) care vor forma echipa clandestină.

Şeful Parker este sătul de gangsterul născut în Brooklyn Mickey Cohen (Sean Penn) - tipicul personaj negativ - care îşi mormăie replicile scenă după scenă. Oraşul este închis complet din cauza lui Cohen, dar el are permis de trecere liberă de la poliţişti, politicieni şi judecători, majoritatea dintre ei fiind controlaţi sau mituiţi de gangster.

Acţiunea începe când membrii echipei perturbă diversele afaceri ilegale profitabile ale lui Cohen şi nu vor să se oprească. Trecând de la un schimb aprig de focuri la altul, scenele violente în care abundă armele şi sângele sunt destul de exagerate, dar fiind combinate cu unele dialoguri ironice, ele mută uşor filmul pe un teritoriu destul de satisfăcător. Dacă ar fi existat o distribuţie mai puţin cunoscută, acest lucru nu ar fi fost posibil.

Pe măsură ce cadavrele încep să cadă în stânga şi în dreapta, nu durează mult până observăm că situaţia dintre forţele, care luptă unele împotriva celorlalte, este pe o traiectorie inevitabilă. Ultima încăierare are loc la Park Plaza Hotel, dar orice corespondenţă cu filme similare (cum ar fi The Untouchables) nu îşi are rostul aici. Nu se oferă nici un fel de detalii despre mecanismele interioare ale corupţiei instituţionalizate, iar personajele nu vor rămâne în memorie multă vreme după ieşirea din cinematograf. Cu toate acestea, acceptând avantajele şi dezavantajele sale, Elita gangsterilor este un thriller ce va ameţi publicul prin caracterul său exploziv.

Rating: 3.5 / 5

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor