Cronică de film: "Cetăţeanul Hearst"

Donna Karan, în documentarul "Hearst Citizen", un film ce urmăreşte istoria de 125 de ani a imperiului mass-media Hearst .
Donna Karan, în documentarul "Hearst Citizen", un film ce urmăreşte istoria de 125 de ani a imperiului mass-media Hearst . (Courtesy of Leslie Iwerks Productions Inc.)
Joe Bendel
15.03.2013

Numele lui a devenit sinonim cu jurnalismul galben, consumerism ostentativ şi putere brută. Fiu al unui magnat minier, William Randolph Hearst a proiectat întotdeauna o imagine de campion al oamenilor muncii. Şi pentru a-i întări reputaţia, el a ştiut de obicei ce le place oamenilor să citească.

Leslie Iwerks, regizor, editor, co-scriitor şi co-producător, schiţează profilul său şi al imperiului său mass-media în "Cetăţeanul Hearst", care începe o serie de proiecţii speciale la nivel naţional pentru a sărbători aniversarea de 125 de ani a imperiului Hearst.

Cum a afirmat Leonard Maltin de la Indiewire în "Cetăţeanul", Charles Foster Kane nu a fost tocmai Hearst, dar nici prea departe nu a fost. Renunţând la Ivy League, Hearst şi-a început imperiul cu San Francisco Examiner, pe care tatăl său l-a câştigat ca parte a unei datorii la jocurile de noroc.

Hearst a construit din ceea ce a fost întotdeauna partea secundară şi lipsită de importanţă a Chronicle un model al mărcii sale de jurnalism galben. A fost o formulă pe care a extins-o la nivel naţional, în cele din urmă înglobând posturi de radio şi de televiziune. Desigur au existat şi San Simeon, colecţionarea compulsivă, campaniile sale politice în cea mai mare parte nereuşite şi relaţia sa cu Marion Davies.

"Cetăţeanul" descrie întâmplările plăcute şi neplăcute care i s-au întâmplat lui Hearst în timpul vieţii. Deşi nu a fost niciodată sărac, el era modest de multe ori. Aceasta este cu siguranţă un bun aspect dramatic, dar numai aproximativ o treime din filmul lui Iwerks este dedicat persoanei lui Hearst (şi ignoră complet principiile sale ferme anti-comunism). Restul poveştii urmăreşte compania după moartea fondatorului său măreţ.

Cea mai fascinantă parte post-Hearst a fost de departe soarta ziarului Examiner, o voce coerentă a populismului lui Hearst, care a intrat în impas după o grevă sindicală violentă. Cu agenţii de publicitate de la Examiner intimidaţi şi angajaţii atacaţi, conflictul din 1968 s-a soldat cu un deces. În cele din urmă, Examiner a fost preluat de vechiul său rival non-sindical, care apoi a fost preluat înapoi de Hearst.

În acest moment, "Cetăţeanul Hearst" devine în esenţă un film promoţional pentru Hearst de astăzi, sărbătoreşte deciziile sale profitabile de afaceri, cum ar fi schimbarea reţelei A & E de la o prezentare de arte într-un reality-show ciudat. Bineînţeles că această schimbare a adus profituri, dar ce ar fi spus un colecţionar de artă cum era bătrânul Hearst?

Cu toate acestea, există câteva conversaţii interesante cu Norman Foster, arhitectul inovator al noului sediu Hearst de la New York. Dar el are propriul său documentar, "Cât de mult cântăreşte clădirea dvs, domnule Foster," pentru cei intrigaţi de stilul său geodezic.

În afară de Maltin, "cetăţeanul Hearst" discută cu mulţi dintre membrii familiei Hearst încă implicaţi în afacerea de familie. Dan Rather apare şi el, reprezentând probabil jurnaliştii galbeni contemporani pentru care faptele sunt opţionale.

Iwerks este chiar ajutat de celebrităţi care au apărut frecvent pe coperta Hearst, modelul Heidi Klum şi Oprah Winfrey, o realizatoare de televiziune care a avut odată o emisiune foarte populară, dar care a dispărut de atunci în mare măsură din lumina reflectoarelor. Într-adevăr, al treilea şi ultimul documentar are tonul unui segment special E! (Entertainment – emisiuni de amuzament).

Hearst, un aşa-zis progresist, ar aproba probabil cea mai mare parte a conglomeratului media care îi poartă numele astăzi. Cu toate acestea, cu cât se abate "cetăţeanul Hearst" de la figura titlu enigmatică, cu atât mai puţin interesant va fi pentru angajaţii non-Hearst. Deşi câteva lucruri bune sunt prezentate în prima oră, este, probabil, mai bine să optaţi pentru o vizualizare ulterioară a seriei în confortul propriei case.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor