Cronică de film: 'Albă ca Zăpada şi Războinicul Vânător'

Joe Bendel
05.06.2012

Aceşti pitici nu fluieră în timp ce lucrează. Ei nu sunt atât de buni când vine vorba de momente comice în general, dar sunt dedicaţi unei anumite prinţese. Acesta este motivul pentru care ea este o ameninţare la adresa despoticei Regine Ravenna, mama sa vitregă.

Îndepărtându-se de teritoriul familiar al Disney, ultima adaptare live-action a basmului Fraţilor Grimm are nuanţe de Ioana d'Arc, pe măsură ce protagonista adună trupele în filmul lui Rupert Sanders "Albă ca Zăpada şi Războinicul Vânător," care are premiera la nivel naţional pe 1 iunie.

Regele Magnus, tatăl văduv al Albei ca Zăpada, şi-a ales greşit a doua soţie. El nu ajunge nici măcar la luna de miere. Domnia narcisistă a Ravennei este dură, chiar deprimă mediul natural din jurul castelului său cinematografic impunător.

Cu toate acestea, ea primeşte o surpriză destul de neplăcută din partea oglinzii magice când Albă ca Zăpada ajunge la vârsta adolescenţei. Ea nu mai este cea mai frumoasă dintre toate. Locul este luat de prizoniera din Turnul de Nord . Datorită ajutorului diverselor animale şi păsări, Albă ca Zăpada scapă din captivitate, doar pentru a se trezi în Pădurea Întunecată supranaturală şi ameninţătoare.

Dorind puritatea Albei ca Zăpada pentru scopuri stranii, regina îl trimite pe Eric, un războinic vânător beţiv care se întâmplă să fie unul dintre puţinii muritori care se aventurează prin pădure şi trăieşte pentru a povesti. Din fericire, războinicul vânător se greşeşte direcţia.

Prin urmare, el va trebui să se confrunte cu fratele ei loial din "Urzeala Tronurilor", cu forţele sale blindate şi cu un număr mare de monştri. Un mic grup de excentrici scunzi s-ar putea să fie în măsură să îi ajute. Există şi o scenă cu un măr.

Aceasta este "Albă ca Zăpada", realizată cu un fel de fidelitate. Cu toate acestea, filmul petrece prea mult timp fără rost în descriere Pădurii Întunecate. Sincer, filmul începe să semene a parodie atunci când se abate de la povestea Fraţilor Grimm, devenind o luptă pentru libertate epică şi de modă veche. Într-adevăr, este reconfortant să vezi o Albă ca Zăpada mai puţin pasivă, care duce o luptă de rezistenţă disperată.

De fapt, Kristen Stewart depăşeşte aşteptările, echilibrând vulnerabilitatea şi o prezenţă regală potrivită ca Albă ca Zăpada. Chris "Thor" Hemsworth s-ar putea să nu se aventureze prea departe de zona sa de confort, el legănând toporul de luptă la fel de bine ca ciocanul de război. Deşi au fost jucaţi de actori înalţi, precum Ian McShane, Ray Winstone, Bob Hoskins, şi Eddie Marsan, piticii arătă ciudat. Ei nu sunt amuzanţi, deşi sunt destul de lipicioşi.

Cu toate acestea, Charlize Theron este cea care îşi pune într-adevăr amprentă asupra filmului, reinventându-l şi influenţând peisajul prin plăcerea sa malefică pură în rolul Ravennei, în timp ce vârsta ei aparentă se schimbă constant (primind un ajutor crucial din partea echipei de artişti în machiaj).

Evoluând de la reclame la filme pline de efecte speciale, Sanders creează o lume fantastică, foarte detaliată, în special castelul frapant, atât în scenele din interior cât şi în cele din exterior.

Cu toate acestea, rămâne întrebarea cine este publicul vizat pentru o versiune întunecată şi tristă a "Albei ca Zăpada", servită cu un ajutor rezonabil din parte unei acţiuni de genul hack-and-slash*. De fapt, cei care caută o poveste de dragoste "până la adânci bătrâneţi" s-ar putea să fie dezamăgiţi, în timp ce dialogul greoi, nu va ajuta nici el prea mult.

"Albă ca Zăpada şi Războinicul Vânător" este o adunătură ciudată de elemente nepotrivite, dar unele dintre aceste elemente sunt, desigur, distractive. În mod ironic, acesta nu ar fi un film bun pentru întâlniri, deoarece cei care vor fi forţaţi să meargă s-ar putea să-l găsească mai plăcut decât s-au aşteptat, prin urmare partenerii (partenerele) fiind probabil dezamăgiţi(te) de aceasta. Un amestec ce ar trebui vizionat după momente post-teatrale, are deschiderea la nivel naţional vineri, (1 iunie).

Regizor: Rupert Sanders

În rolurile principale: Charlize Theron, Kristen Stewart, Chris Hemsworth, Ray Winstone, Ian McShane

Durata: 127 minute

Rating: PG-13

Evaluare: 2.5 / 5

Joe Bendel scrie despre film independent şi jazz şi locuieşte în New York. Pentru a citi articolele sale cele mai recente, va rugăm să vizitaţi http://jbspins.blogspot.com

* un stil de luptă ce implică confruntări cu diverse arme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor