Croaţia interzice maşinilor înmatriculate în Serbia să pătrundă pe teritoriul său

Tensiunea rezultată de pe urma crizei refugiaţilor sirieni a încins spiritele în Balcani. Zagrebul a interzis maşinilor sârbe să patrundă pe teritoriul său după ce Belgradul a interzis miercuri seara traficul autovehiculelor ce transportă marfă şi a produselor croate.
Mai multe camioane aşteaptă la graniţa dintre Serbia şi Croaţia.
Mai multe camioane aşteaptă la graniţa dintre Serbia şi Croaţia. (Captură Foto)

În cadrul unor tensiuni amplificate la graniţa sârbo-croată, Zagrebul a declarat joi că va interzice accesul maşinilor înmatriculate în Serbia pe teritoriul său. Această mişcare are loc după ce Belgradul a anunţat la rândul său că va impune un embargou asupra tuturor mărfurilor şi produselor care provin din Croaţia.

Ambele naţiuni se chinuie să facă faţă refugiaţilor care încearcă să ajungă în centrul şi nordul Europei.

Un ofiţer de poliţie croat aflat la frontieră a declarat că restricţiile vor rămâne în vigoare până la noi ordine, a raportat Reuters. Rapoartele anterioare au declarat eronat că statul croat va interzice atât maşinilor sârbe şi cât şi cetăţenilor sârbi să intre pe teritoriul său.

Embargoul sârb a fost impus ca răspuns la decizia Croaţiei de a închide şapte din cele opt puncte de trecere a graniţei dintre cele două state şi de a opri la frontieră toate camioanele care transportă bunuri perisabile dinspre Serbia. Ambele măsuri au urmărit să preseze Belgradul să redirecţioneze refugiaţii către Ungaria şi România, conform Deutsche Welle.

Aproximativ 40.000 de refugiaţi, majoritatea din Siria, au pătruns în Croaţia de la începutul săptămânii trecute, după ce Ungaria a ridicat un gard de sârmă la graniţa sa cu Serbia.

Criza refugiaţilor a testat atât relaţiile dintre Ungaria şi Croaţia, cât şi libertatea de mişcare a cetăţenilor în zona Schengen.

La summitul desfăşurat în noaptea de miercuri spre joi la Bruxelles, liderii UE au promis cel puţin 1 miliard de euro pentru refugiaţii sirieni din Orientul Mijlociu şi o cooperare mai strânsă pentru a reduce fluxul de imigranţi în Europa.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că întâlnirea, care s-a terminat în primele ore ale zilei de joi după şapte ore de discuţii, a fost “excelentă, cu siguranţă mult mai bună decât ne-am fi aşteptat”.

Printre acţiunile pe termen scurt înaintea unui nou summit la mijlocul lunii octombrie, UE va oferi cel puţin 1 miliard de euro în plus pentru UNHCR (Agenţia ONU pentru Refugiaţi), pentru World Food Programme şi pentru alte agenţii şi va creşte fondurile pentru refugiaţii sirieni din Turcia, Iordania, Liban şi din alte ţări – ca parte a unor eforturi ample de a reduce factorii care îi împing pe sirieni să treacă Mediterana şi să încerce să ajungă în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe