Criza ucraineană: Kievul capturează un presupus ofiţer rus în estul Ucrainei

Kievul susţine că a descoperit aproximativ 200 de cutii cu grenade şi muniţie în camionul oprit în 25 iulie în estul Ucrainei.
Kievul susţine că a descoperit aproximativ 200 de cutii cu grenade şi muniţie în camionul oprit în 25 iulie în estul Ucrainei. (Captură Foto)

Serviciul de frontieră al Ucrainei susţine că a reţinut un ofiţer rus care conducea un camion militar încărcat cu muniţie în estul ucrainean zguduit de război, conform unui raport al Radio Free Europe.

Serviciul a susţinut într-o declaraţie că bărbatul a recunoscut că este maior în cadrul unei unităţi ruseşti de artilerie şi rachete.

“Nu avea niciun document”, a declarat Oleksandr Tomchyshyn, purtător de cuvânt al serviciului de frontieră. “El este responsabil pentru aprovizionarea cu muniţie. El a declarat că, în timp ce livrau muniţia, s-a pierdut.”

Un alt bărbat, de asemenea reţinut în 25 iulie într-un camion, s-a identificat ca fiind luptător separatist pro-rus.

Cei doi bărbaţi aparent purtau uniforme militare fără însemne.

Serviciul de frontieră a declarat că a descoperit în camion aproximativ 200 de cutii cu grenade şi muniţie, incluzând proiectile.

Camionul a fost oprit la aproximativ 45 km sud-vest de Doneţk, cel mai mare oraş din estul Ucrainei şi care este sub controlul rebelilor.

Aparent, camionul se deplasa din direcţia oraşului Olenivka, care este de asemenea ocupat de separatişti, şi s-a oprit doar după ce grănicierii ucraineni au tras focuri de avertizare.

“Putem presupune că ei au luat-o în direcţia greşită, s-au pierdut şi au ajuns la punctul nostru de control”, a declarat jurnaliştilor Oleksandr Motuzyanuk, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Nu a existat un comentariu imediat din partea armatei ruse iar Ministerul autoproclamat al Apărării al forţelor rebele din Doneţk a respins afirmaţiile Ucrainei.

Agenţii ucraineni ai securităţii de stat l-au interogat deja pe presupusul maior rus.

Dacă se confirmă că este un soldat rus, capturarea acestuia va întări acuzaţiile Ucrainei că Rusia susţine în mod direct separatiştii pro-ruşi care se luptă în estul Ucrainei cu trupele guvernamentale ucrainene şi că nu respectă acordul de pace semnat în Minsk în 12 februarie, conform RFE/RL.

Moscova neagă faptul că soldaţii săi luptă alături de separatişti, în ciuda faptului că Occidentul şi Kievul susţin că dispun de dovezi incontestabile.

Conform ONU, în conflictele din estul Ucrainei au fost ucişi până acum peste 6.500 de oameni de la izbucnirea sa în aprilie 2014.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe