Criza Covid-19. Edilii oraşelor mici şi ai comunelor anunţă că sunt în pragul unui colaps financiar

(photos.com)
Dana Moraru
12.04.2020

Localităţile mici şi medii ar putea rămâne în curând fără bani, i-au transmis premierului Ludovic Orban reprezentanţii autorităţilor publice locale. Practic, în absenţa încasărilor de taxe în comunităţile locale nu mai sunt bani, nu sunt dotări şi nici echipamente şi materiale sanitare împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2, susţin edilii.

Primarii micilor oraşe şi cei din mediul rural se tem că se află în pragul unui faliment financiar şi instituţional din cauza crizei Covid-19. Aceştia i-au transmis premierului Ludovic Orban, într-o videoconferinţă, situaţia cu care se confruntă în teren.

”Am cerut să fim ajutaţi şi cred că acest lucru se va întâmpla la următoarea rectificare bugetară. Domnul premier Ludovic Orban a promis că ne va ajuta”, a declarat, pentru sursa citată, Ionel Chiriţă, preşedinte executiv al Asociaţiei Oraşelor din România.

La videoconferinţa cu autorităţile locale au mai participat şi alţi miniştri, cum ar fi Ion Ştefan, ministrul Dezvoltării.

Comune şi oraşele din Tulcea, Constanţa, Călăraşi, Bacău, Galaţi, Alba, Satu Mare, Ialomiţa, Sălaj, Suceava, Neamţ sau Botoşani au anunţat că sunt la limita colapsului financiar.

Toate acestea în condiţiile în care societatea civilă şi presa au tras în repetare rânduri semnale de alarmă în legătură cu primăriile care risipesc banul public pe achiziţii lipsite de importanţă sau activităţi ne-esenţiale în această perioadă de criză generată de pandemia cu Covid-19.

Articolul complet aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor