Criza coronavirusului: Guvernul Orban, somat de un senator PMP să închidă toate şcolile din România

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
06.03.2020

Senatorul PMP Lucian Cătălin Iliescu a solicitat, vineri, în cadrul unei scrisori deschise, Ministerului Educaţiei să suspende cursurile pentru o perioadă de 14 zile, pentru a limita riscul răspândirii coronavirusului Wuhan în România. În viziunea parlamentarului, suspendarea orelor de curs reprezintă "o necesitate în actualul context epidemiologic".

"Coronavirusul ar fi afectat nu mai puţin de 800.000 de cetăţeni în China dacă nu s-ar fi luat măsuri drastice de prevenţie! Din fericire, carantina aplicată provinciei Hubei, instaurată printr-o intervenţie draconică a statului, a limitat numărul de cazuri la cele 80.000 din prezent. În acest sens, consider ABSOLUT necesar ca şcolile şi universităţile să suspende cursurile pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 09.03.2020. Conform studiului 'Predicting the cumulative number of cases for the COVID-19 epidemic în China from early data', statele au obligaţia de a lua măsuri de prevenţie pentru a opri răspândirea Coronavirusului. În ciuda faptului că discutăm despre un virus aflat în fază incipientă, despre care nu se cunosc suficiente informaţii, avem certitudinea că această afecţiune se manifestă prin simptome severe sau critice la 2 din 10 pacienţi care contactează boala. Cu alte cuvinte, principalul risc s-ar putea manifesta în supraaglomerarea spitalelor care ar reprezenta o tragedie nu doar pentru pacienţii care suferă de COVID-19 şi care vor avea nevoie de terapie intensivă, cât şi pentru cei care au alte afecţiuni şi care vor găsi cu dificultate un loc disponibil în cadrul unităţilor medicale", se arată în scrisoarea citată.

Potrivit senatorului, analizând situaţia Italiei, ţară în care se află o comunitate numeroasă de români, vedem că există un deficit acut de personal medical, fapt ce determină autorităţile să angajeze asistente în schimbul unor salarii de 3 ori mai mari decât cele obişnuite şi să încerce să convingă medicii pensionaţi să se reîntoarcă la lucru.

"În plus, multe dintre cadrele medicale care tratau pacienţii au contactat Coronavirusul şi s-au transformat, practic, în pacienţi, fapt ce reliefează gravitatea virusului cu care ne confruntăm. Luând în considerare indicele de retransmisie a COVID-19 şi corelând datele cu numărul mare de cetăţeni români care se întorc din Italia, avem motive serioase de îngrijorare care necesită o serie de măsuri ample pe care statul român trebuie să le întreprindă, printre care se numără inclusiv suspendarea orelor de curs. Armenia, stat care a înregistrat un singur caz de Coronavirus sau Bulgaria, ţară care nu s-a confruntat cu această situaţie până în prezent, au suspendat sau iau în calcul suspendarea cursurilor. Alte ţări au reuşit să instituie o serie de măsuri care să vizeze protejarea sanitară a populaţiei", se precizează în scrisoarea.

În acest sens, senatorul susţine că avem tot mai multe date care să sugereze că închiderea şcolilor şi a facultăţilor, cu scopul de a preveni răspândirea virusului la nivelul populaţiei largi, ar fi o măsură eficientă pentru statele care se află în pericol de a se expune epidemiei de COVID-19.

"Astfel, solicit autorităţilor competente, în speţă Ministerului Învăţământului, să ia măsurile necesare pentru a limita riscul răspândirii Coronavirusului prin suspendarea activităţii cursurilor pentru o perioadă de 14 zile. Cursurile şi orele pierdute pot fi recuperate, dar răspândirea virusului ar putea avea efecte dramatice asupra populaţiei! Fiţi responsabili şi acţionaţi în consecinţă, ţinând cont de eventualele pericole care pot apărea pe fondul lipsei de reacţie! În această privinţă, voi adresa o interpelare către Ministerul Educaţiei prin care să solicit aplicarea unor măsuri care să limiteze eventuala răspândire a virusului COVID-19, printre care suspendarea orelor de curs, începând cu data de 09.03.2020!", a mai transmis liderul PMP.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor