Cristian Buşoi (PNL): Românii vor putea să se trateze în UE

Europarlamentarul liberal, Cristian Buşoi. (wikipedia.org)
Epoch Times România
15.01.2011

Eurodeputatul liberal Cristian Buşoi a declarat vineri, la Timişoara, într-o conferinţă de presă, că cetăţenii europeni vor avea posibilitatea să beneficieze de servicii medicale transfrontaliere în orice altă ţară din UE decât cea de origine, după ce, săptămâna viitoare, plenul Parlamentului European (PE) va vota o Directivă în acest sens.

Potrivit europarlamentarului, directiva se va referi la toate serviciile medicale, nu doar scurte internări sau situaţii de urgenţă, însă nu va include campaniile de vaccinare şi îngrijirile pe termen foarte lung (aziluri de bătrâni).

"În rest, tot ceea ce ţine de serviciul medical va fi acoperit de prevederile acestei directive. S-a mai decis clar că li se vor rambursa pacienţilor sumele aferente serviciilor de sănătate până la nivelul costurilor din ţara de origine. La intervenţia europarlamentarilor, s-a introdus şi prevederea castatele membre, dacă vor, să poată rambursa tot costul tratamentului, decizia aparţinându-le, dar şi rambursarea costurilor adiţionale (transport, cazare), costuri care, în mod normal, nu intră în prevederile acestei Directive", a declarat Buşoi.

În ceea ce priveşte autorizarea prealabilă (ceea ce s-a întâmplat în România, până acum, cu formularul E112), Comisia Europeană va monitoriza felul în care ţările membre vor introduce autorizările prealabile, fiind interzis sistemul de autorizare prealabilă dacă este vorba despre un tratament ce nu este disponibil în acea ţară.

"Li s-a mai cerut statelor membre să facă o Comisie de cooperare în privinţa bolilor rare, insistându-se foarte mult pe punctele de contact care trebuie create în fiecare ţară, acolo unde pacienţii pot obţine informaţii (despre tarife, mod de rambursare, tratamente disponibile, dar şi despre noile tehnologii medicale)", a adăugat parlamentarul european.

Buşoi opinează că, după ce directiva va intra în vigoare, cei care suferă de anumite maladii, care sunt trecuţi pe liste de aşteptare pentru a beneficia de tratament, vor putea să fie trataţi mai rapid, în alte ţări, la acelaşi nivel de competenţă.

Parlamentarul european spune că, deşi la început România ar avea de pierdut, prin plecarea pacienţilor la tratamente în străinătate, pe decontul corespunzător al statului, sistemul medical ar putea avea de câştigat pe viitor, deoarece l-ar obliga la performanţă.

"În noile condiţii, am putea avea plăcuta surpriză ca pacienţi din Uniunea Europeană să vină la tratamente în clinicile româneşti, în special, în cele din reţeaua privată, care sunt mai bine dotate cu echipament medical avansat şi personal calificat, pentru a beneficia mai rapid de tratament. De asemenea, costurile tratamentelor în România sunt mult mai mici decât cele practicate în restul Uniunii Europene. În Marea Britanie, listele de aşteptare pentru anumite intervenţii, sunt foarte lungi, cu timpi de aşteptare de câteva luni. Spre exemplu, pentru leucemie, durata poate ajunge până la şase luni. În Timişoara, nu se aşteaptă deloc", a afirmat Cristian Buşoi.

El a subliniat că, în ciuda unor exemple negative petrecute în sistemul sanitar românesc, există şi foarte multe clinici de înaltă performanţă, care ar putea fi atractive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor