"Crimele comunismului". Parchetul lui Lazăr cercetează represiunea revoltei de la Braşov

Secţia Parchetelor Militare din cadrul instituţiei conduse de procurorul general Augustin Lazăr cercetează "acţiunile represive şi sistematice" desfăşurate de regimul comunist împotriva participanţilor la revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov.
Colacii de sârmă ghimpată ai crimelor comunismului ţin poporul român legat
Colacii de sârmă ghimpată ai crimelor comunismului ţin poporul român legat (NOEL CELIS / AFP / Getty Images)

În dosarul cunoscut opiniei publice sub denumirea de "Crimele comunismului", instrumentat de procurori militari, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii cu privire la acţiunile represive şi sistematice desfăşurate de regimul comunist împotriva participanţilor la revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din 15 noiembrie 1987, reiese dintr-un comunicat remis marţi de Parchetul General.

"În cauză au fost audiate majoritatea persoanelor vătămate care au fost cercetate şi condamnate în anul 1987 pentru participarea la revolta anticomunistă de la Braşov. De asemenea, au fost efectuate cercetări în vederea identificării lucrătorilor de miliţie şi securitate care au întocmit actele de urmărire penală privind pe participanţii la revolta anticomunistă de la Braşov sau care au dispus măsuri de urmărire informativă a acestora pe întreaga perioadă în care, în mod nelegal, după publicarea Decretului nr. 11/1988 privind amnistierea unor infracţiuni şi reducerea unor pedepse, s-a menţinut obligaţia de a nu părăsi domiciliul obligatoriu, stabilit în diverse judeţe ale ţării", a transmis parchetul.

Cu ocazia cercetărilor efectuate au fost avute în vedere inclusiv materialele şi documentele transmise de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii cu privire la acţiunile regimului comunist împotriva participanţilor la revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din 15 noiembrie 1987.

Pentru mai multe detalii despre revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov intraţi aici.