Experţi FMI: Modificările fiscale şi de amnistie a capitalului adoptate în R. Moldova sporesc caracterul regresiv al sistemului fiscal

Hoţii din majoritatea parlamentară controlată de PD se grăbesc atât de mult să-şi legalizeze milioanele furate încât nu mai ţin seamă nici de procedura parlamentară, afirmă deputata Maria Ciobanu.
Sediul central al FMI în Washington D.C., SUA
Sediul central al FMI în Washington D.C., SUA (Saul Loeb/AFP/Getty Images)
Ştefan Sârbu
27.07.2018

Experţi FMI susţin că pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale şi măsuri de amnistie a capitalului, aprobat de către autorităţile Republicii Moldova, nu se aliniază la obiectivele programului susţinut de FMI deoarece vor spori caracterul regresiv al sistemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală şi vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative.

Potrivit unei opinii comunicate de urgenţă presei, experţii FMI mai anunţă că analizează implicaţiile pachetului de măsuri adoptat joi, de către Parlamentul moldovean, în baza informaţiilor ce parvin.

De menţionat că şi Ambasada SUA de la Chişinău s-a arătat a fi extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care în opinia acestora va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor.

În context, Partidul Acţiune şi Solidaritate a ţinut să noteze că ”este fără precedent ca partenerii strategici să-şi expună în termeni atât de duri dezacordul faţă de acţiunile guvernării!” .

Deputata Maria Ciobanu a menţionat că grupul parlamentar PLDM a părăsit joi sala Parlamentului deoarece ”hoţii şi agramaţii din majoritatea de strânsură îşi "desenează" legi după chipul şi asemănarea lor... Se grăbesc atât de mult să-şi legalizeze milioanele furate încât nu mai ţin seamă nici de o procedură parlamentară. În faţă îi scot pe acei deputaţi care sunt rău certaţi şi cu logica şi cu morala”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor