Cotlet de viţel la cuptor

Cotlet de viţel la cuptor
Cotlet de viţel la cuptor (Maria Matyiku /Epoch Times)

Pentru cei care preferă fripturile şi doresc o carne mai uşoară, cotletul de viţel poate fi o variantă apetisantă. Bine asezonat şi combinat cu usturoi şi lămâie acest cotlet rumenit la tigaie şi preparat apoi la cuptor este o variantă deosebit de gustoasă şi deloc complicată.

Se poate servi cu salată, cartofi, garnitură de orez sau ciuperci. Amatorii de combinaţii mai îndrăzneţe, pot încerca o garnitură de mămăligă cu ciuperci scăzute. Este un fel de mâncare iubită de diabetici sau de cei care sunt alergici la gluten.

Ingrediente:

2 cotlete de viţel
sare, piper negru măcinat
3 linguri de ulei de măsline
2 căţei de usturoi
8-10 g unt
2 felii de lămâie

Modul de preparare:

Încingeţi cuptorul la 180 oC.
Cotletele de viţel se spală şi se îndepărtează părţile cu multă grăsime. Bucăţile de carne se ung cu ulei de măsline, se condimentează cu sare şi piper proaspăt măcinat, apoi se lasă cel puţin o oră la temperatura camerei.

Usturoiul se curăţă şi se pisează, sau se taie foarte mărunt.

Se încinge o tigaie (de fontă) la foc mare. Când tigaia este încinsă, se adaugă câteva picături de ulei apoi se pun imediat bucăţile de carne. Se lasă cam un minut apoi, carnea se întoarce pe cealaltă parte, şi se mai lasă un minut. Se formează astfel o crustă de culoare maro aurie, care va ţine carnea din interior suculentă.

Transferaţi cotletul din tigaie, şi-l puneţi într-un vas termorezistent. Presăraţi cu usturoi zdrobit pe ambele părţi ale cotletului. Deasupra, pe fiecare bucată se pune câte un cubuleţ de unt de 4-5 g. În vas se adaugă puţină apă (20-30 ml) atât cât să acopere fundul vasului.

Friptura se dă la cuptor şi se lasă cam 4-5 minute, după care carnea se întoarce pe cealaltă parte, şi se mai lasă încă 4-5 minute, astfel încât carnea se pătrunde şi rămâne suculentă. Cotletele de viţel se scot pe o farfurie încălzită şi se lasă să se ​​odihnească timp de câteva minute.

La servire, se stoarce peste friptură puţin suc de la o felie de lămâie. Restul de suc proaspăt de lămâie se stoarce peste sosul format din sucul lăsat de carne şi usturoiul copt.

Cotletul se poate servi cu diferite salate şi garnituri.