Corupţia Ucide reacţionează: Facem plângere împotriva inculpatului Dragnea şi a canalelor media care l-au susţinut

Comunitatea Corupţia Ucide a reacţionat după campania lansată de Luju.ro şi Antena 3, în urma declaraţiilor făcute de preşedintele PSD Liviu Dragnea privind protestul din 10 august, la care, susţine el, s-ar fi încercat o adevărată lovitură de stat.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Comunitatea Corupţia Ucide a anunţat, în cadrul unui comunicat de presă, că depune plângeri - atât în instanţă, cât şi la Consiliul Naţional al Audiovizualului - în urma acuzaţiilor lansate de liderul PSD Liviu Dragnea şi unele canale media, privind mitingul din Piaţa Victoriei în cadrul căruia Jandarmeria a intervenit în forţă.

Mitingul din 10 august a fost finanţat şi din străinătate, protestatarii au fost organizaţi paramilitar, s-a încercat o lovitură de stat. Asta susţinea recent, la Antena 3, liderul PSD Liviu Dragnea, care promitea că vor ieşi informaţii în acest sens. N-a trecut mult timp şi au apărut şi presupusele dovezi, via Luju, care a lansat o adevărată campanie de presă presărată cu acuzaţii deosebit de grave.

Luju a publicat un articol intitulat: "ADEVĂRUL DESPRE VIOLENŢELE DIN 10 AUGUST – Un membru #rezist rupe tăcerea şi dezvăluie tacticile prin care s-au deturnat protestele democratice, în scopul dărâmării Guvernului şi majorităţii parlamentare, prin lovitură de stat. Bandele #rezist sunt finanţate din străinătate cu sute de mii de euro. Manipularea, incitările la ură, viol şi omor, s-au făcut prin 140.000 conturi de Facebook, sub sloganul obscen “M__e PSD”. Jandarmii au fost atacaţi organizat de grupuri infiltrate".

Materialul includea şi o serie de presupuse probe video şi audio care vizau protestatari cunoscuţi, precum şi referire la donaţiile online făcute către comunităţile #rezist. Detalii aici.

Reacţia Corupţia Ucide

"Ştim că este greu pentru domnii Dragnea şi Tăriceanu să poată accepta faptul că românii se pot mobiliza şi pentru cauze civico-patriotice, fără să fie plătiţi şi fără să fie obligaţi, cum s-a întâmplat la mitingul PSD. Cu privire la susţinerea financiară, bătălia o vom duce pe teren juridic, în sensul în care vom face o plângere la instanţa civilă, atât împotriva inculpatului Dragnea, precum şi împotriva canalelor media care au vehiculat informaţiile respective.

Astăzi ne-am ocupat de centralizarea datelor privind donaţiile primite pentru a ne sprijini demersurile civice din ultimele 18 luni, care sunt în total sub 10000 de euro, adică mai puţin decât salariul lunar al unui moderator Antena 3. Am fi foarte bucuroşi să beneficiem de finanţările de care s-a făcut vorbire pe Luju şi Antena 3, şi suntem surprinşi că, totuşi, nu ni s-a cerut un punct de vedere, încălcându-se normele deontologice ale jurnalismului, precum şi legea audio-vizualului, motiv pentru care ne vom îndrepta cu o plângere către CNA împotriva Luju şi Antena 3.

Spre exemplu, colegul nostru Florin nu a fost niciodată consilierul unui politician, singura dată când a avut această propunere a fost din partea unui politician de la PSD, propunere pe care a refuzat-o.

Cu privire la organizarea paramilitară, trebuie să recunoaştem doar faptul că am beneficiat de pregătirea pe care ne-au făcut-o revoluţionarii de la 1989 şi "golanii" din Piaţa Universităţii, mulţi dintre ei participând la aceste proteste în mod activ, învăţându-ne reguli generale despre cum putem înlătura o dictatură. Revoluţionarii şi urmaşii lor sunt singurele repere civice pe care le-am avut.

Recunoaştem, de asemenea, că există o logistică minimală cu care ne pregătim pentru proteste: în principiu este vorba de platforme online, portavoci şi conştiinţă. Şi, de asemenea, cu resurse subdimensionate dar cu mult suflet pus de voluntari, mai aducem şi pliante şi bannere. Presiunile din exterior la care se face referire în extrasele media prezentate, se referă în mod exclusiv la presiunile din afara grupului Corupţia ucide, care acţionează în mod constant, în mod omogen, având o structură colegială, dar informală de decizie.

Aceste presiuni sunt făcute de către cetăţeni în vederea susţinerii şi mediatizării diverselor evenimente, ţinând cont de faptul că suntem una din cele mai importante platforme de promovare a proiectelor civice.

Aşteptăm cu foarte mare interes o eventuală plângere penală sau un denunţ efectuat împotriva noastră de către PSD, nu de alta dar daunele civile pe care le putem obţine vor finanţa şi alte activităţi de educaţie civică (Civistrarter, Profest, Casa Activistului).

Mulţumim donatorilor, persoane fizice, români din diaspora şi din ţară, care fac posibilă această luptă, pe care o vom continua până când dictatura oligarho-securistă a lui Dragnea va cădea.

Unica noastră campanie în care primim donaţii recurente este cea prin care strângem suma de aproximativ 700 euro, bani cu care plătim chiria pentru casa în care facem un hub de activism. În afară de asta, noi nu am avut donaţii decât atunci când au fost campanii punctuale, când am strâns, spre exemplu, în februarie 2017, bani pentru a face steagul României şi aveam nevoie de fonduri pentru a cumpăra acele foi roşu, galben şi albastru."