Coronavirus. Zborurile din şi către Italia, suspendate

Avioane ale companiei aeriene Lufthansa.
Avioane ale companiei aeriene Lufthansa. (PATRIK STOLLARZ / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
09.03.2020

Zborurile din şi către Italia vor fi suspendate pe toate aeroporturile din ţară, începând din 9 martie şi până în 23 martie, a anunţat duminică seara ministrul de Interne, Marcel Vela.

„Operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României şi îşi vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere”, a declarat Vela, citat de Digi24.ro

Vela a mai precizat că cetăţenii români care sosesc din China, Italia, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre vor intra în carantină pe raza judeţului de graniţă sau în izolare la domiciliu.

La rândul său, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că în aceste judeţe există locuri pentru carantină şi se discută suplimentarea lor. Arafat a dat exemplul pasagerilor unui autocar care au fost plasaţi în carantină în Oradea, după ce unul dintre pasageri a făcut febră. Cetăţeanul respectiv este testat în prezent pentru coronavirus.

Revenind la declaraţiile ministrului de Interne, acesta a informat că operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea cetăţenilor care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, către România cu escală. De asemenea, Vela a anunţat că persoanele care intră în ţară pe la punctele de frontieră şi nu declară corect ţara din care vin vor fi acuzaţi de fals în declaraţii.

„Vor fi verificări ample şi până la urmă adevărul se află. Vom avea verificări în cascadă, prin poliţie, dacă cetăţeanul respectiv a respectat adevărul când a completat declaraţia. Când pui în pericol sănătatea publică, lucrurile sunt mai grave din punct de vedere penal. Este un apel la responsabilitate”, a declarat Vela.

Marcel Vela a mai informat că se permite accesul în România a celor care vin din China, Coreea de Sud, „sub măsura obligatorie a carantinei”. În acest caz sunt exceptate transporturile de marfă de peste 3,5 tone.

„Se aplică prevederile de mai sus adaptate după caz şi pentru transportul maritim sau fluvial. Măsurile adoptate se aplică până pe 31 martie 2020 cu posibilitatea prelungirii perioadei”, a mai adăugat Vela.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor