Coronavirus. Cîţu dă asigurări că economia României nu va avea de suferit: "Suntem pregătiţi"

Florin Citu
Florin Citu (Epoch Times România)

Liberalii au resursele şi instrumentele pentru a reduce la minim efectul economic al coronavirusului în economia românească, susţine Florin Cîţu, ministrul interimar de Finanţe şi premier desemnat, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, dacă economia Chinei nu-şi revine rapid, există riscuri şi pentru economia României, dar acestea sunt cunoscute şi luate în calcul:

"Suntem mai pregătiţi şi mai buni decât orice alt guvern şi ne vom asigura că România nu va avea de suferit chiar dacă economia globală s-ar putea să fie afectată de pe urma epidemiei de coronavirus.", susţine Cîţu.

Redăm postarea ministrului de Finanţe:

"Transparenţă şi profesionalism!

Sunt foarte atent la posibilul impactul economic al coronavirus. Şi este bine să ştiţi de la ministrul de Finanţe al României cum vedem această perioadă.

În acest moment efectele economice se văd doar pe piaţa din China. Datele arată că impactul a fost în special pe partea de ofertă, a scăzut producţia. Cifrele preliminare arată un impact semnificativ pentru China.

Dacă economia Chinei nu-şi revine rapid, deşi sunt şanse foarte mari să-şi revină în totalitate în partea a doua anului, atunci ar putea, cu şanse foarte mici, exista riscuri şi pentru economia României dar pe care le ştim şi le-am luat deja în calcul.

Aşa cum am mai spus, trebuie să ştiţi că AVEM şi resursele şi instrumentele pentru a reduce la minim efectul economic al coronavirus pentru economia noastră. Asta pentru că am fost precauţi şi pentru că suntem mult mai pregătiţi decât socialiştii care au destabilizat economia în ultimii ani.

Suntem pregătiţi să folosim TOATE instrumentele de politică fiscală pentru a atenua impactul economic al coronavirus (de ex. nu vor exista întârzieri la plata facturilor, la rambursarea TVA etc).

Obiectivul este clar: menţinerea creşterii economice sustenabile pe termen mediu.

În acelaşi timp, pentru că suntem mai pregătiţi şi avem experienţa pieţelor financiare, ne-am asigurat (în ciuda strigătelor isterice venite de la PSD şi promovate de fiţuicile de partid) că nu vom avea probleme pe partea de finanţare a necesarului pentru 2020.

Încrederea în guvern şi în politicile promovate de acest guvern este mare şi nu vom înşela aşteptările.

Suntem mai pregătiţi şi mai buni decât orice alt guvern şi ne vom asigura că România nu va avea de suferit chiar DACĂ economia globală s-ar putea să fie afectată de pe urma epidemiei de coronavirus.", scrie Florin Cîţu pe Facebook.