Coreea de Nord susţine că o persoană cu virus Wuhan ar fi intrat în ţară din Coreea de Sud. Impune stare de urgenţă

Ofiter nord coreean in ploaie, de paza in Panmunjon, 21 iulie 2010
Ofiter nord coreean in ploaie, de paza in Panmunjon, 21 iulie 2010 (MARK WILSON / AFP / Getty Images)

După luni de zile în care a insistat că a evitat focarul de virus Wuhan, presa comunistă din Coreea de Nord a publicat, sâmbătă după-amiază, materiale conform cărora au susţinut că „preaiubitul lider” Kim Jong Un a declarat starea de urgenţă şi restricţionarea libertăţii de mişcare într-o arie din apropierea Zonei Demilitarizate după ce o persoană suspectată de a fi infectată de virusul Wuhan s-a întors în Nord după ce a trecut ilegal în Coreea de Sud.

Materialele au stârnit controverse şi ridiculizare, Coreea de Nord fiind o societate distopică, unde presa este complet controlată de un regim criminal şi paranoic. Deseori variantele oficiale ale evenimentelor sunt atât de departe de adevăr încât nu au legătură cu realitatea.

La începutul focarului, un general american a comentat, într-o conferinţă de presă, că regimul de la Phenian şi-a ţinut trupele în carantină o lună din cauza virusului Wuhan.

Cu câteva luni în urmă au apărut ştiri legate de moartea liderului nord coreean, care nu a participat în aprilie la una dintre cele mai însemnate sărbători comuniste ale naţiunii şi a lipsit mai multe săptămâni de pe scena politică. Deşi veştile nu au fost confirmate, misterul legat de eventuala sa moarte continuă să fie incomplet dezlegat.

Potrivit rapoartelor oficiale, Kim ar fi convocat de urgenţă o reuniune a Politburo, pentru a aborda îngrijorări privind eventualitatea unui focar, iar agenţia de ştiri a statului comunist, KCNA, a avertizat populaţia cu privire la o „situaţie critică în care virusul vicios ar fi intrat în ţară”.

Varianta oficială a regimului comunist din Coreea de Nord nu este tocmai credibilă, deşi ne imaginăm că milioane de oameni care trăiesc în Nord au acceptat-o fără îndoială ca fiind adevărată.

Însă ideea că o persoană care a fugit din Coreea de Nord în urmă cu trei ani ar fi decis să se strecoare înapoi traversând una dintre graniţele cele mai puternic păzite din lume şi să reintre într-una dintre cele mai sărace state, conduse de cel mai represiv regim comunist din lume, pur şi simplu nu este credibilă.

Potrivit regimului, după ce a ajuns prima dată de-a lungul graniţei de nord a ţării cu China, virusul a ocolit toată ţara şi a aterizat în satele de frontieră de-a lungul graniţei cu Coreea de Sud.

Un analist citat de New York Post a declarat că anunţul lui Kim este important nu numai pentru că înseamnă că virusul a fost prezent în această perioadă, dar şi pentru că presupune că dictatorul Kim Jong Un - sau cine îl înlocuieşte - a apelat la ajutor internaţional pentru Coreea de Nord.

„Este un moment dramatic cel în care Coreea de Nord admite un caz”, a spus Choo Jae-woo, profesor la Universitatea Kyung Hee. „S-ar putea să urmeze o cerere de ajutor, poate chiar asistenţă umanitară".