Mort sau nu? Kim Jong-un nu a mai fost văzut în public de 12 zile

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Valeri Sharifulin/TASS/Getty Images)

Afirmaţiile şi speculaţiile despre dictatorul nord-coreean Kim Jong-un au apărut la jumătatea lunii aprilie, după ce a fost remarcată absenţa lui la aniversarea zilei de naştere a bunicului său, eveniment politic anual important pentru regimul comunist de la Phenian.

La mai puţin de două săptămâni de când se bănuia că dictatorul Kim Jong-un este mort, iar ştirile au fost invalidate de speculaţii şi comunicate ale unor agenţii sud-coreene de informaţii, publicaţia New York Post a anunţat că liderul nord-coreean nu a mai fost prezent în public de atunci, respectiv în ultimele 12 zile.

În timp ce agenţia de ştiri KCNA a regimului comunist a lansat fotografii cu Kim inspectând o fabrică de îngrăşăminte la începutul acestei luni, publicaţia susţine că nu a mai fost văzut de atunci şi că agenţiile de informaţii din SUA nu au putut confirma autenticitatea imaginilor menţionate anterior.

"Se pare că este afară şi taie panglici la fabricile de îngrăşăminte", a declarat marţi consilierul pentru securitate naţională american Robert O´Brien reporterilor la Washington, potrivit Bloomberg. "Aşa că noi credem că e ok".

El a menţionat, însă, că nu va confirma dacă SUA au verificat autenticitatea fotografiilor lui Kim, menţionând că regimul comunist din Coreea de Nord este foarte secretos.

"Îi numim regatul 'pustnic'", a spus O'Brien. "Este foarte dificil să obţii informaţii din Coreea de Nord. Nu prea au informaţii, dar au lansat fotografii cu el în viaţă şi în stare bună, aşa că presupunem că este astfel."

Afirmaţiile şi speculaţiile despre presupusa boală sau chiar moartea lui Kim Jong-un au apărut la jumătatea lunii aprilie, după ce dictatorul nu a participat la aniversarea zilei de naştere a bunicului său, un eveniment politic anual.

Cu toate acestea, zvonurile au fost invalidate după ce, aparent, Kim Jong-un ar fi apărut în public la ceremonia de deschidere a unei noi fabrici de îngrăşăminte, deşi acel eveniment a stârnit rapid teorii ale conspiraţiei despre folosirea unei presupuse dubluri a acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe