Coreea de Nord: Mike Pompeo este "o toxină care moare greu". Afirmă că este gata pentru dialog sau confruntare cu SUA

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Cel mai înalt diplomat al Coreei de Nord a declarat vineri că secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, este o „toxină dură”, care nu face altceva decât să complice negocierile de denuclearizare şi că Phenianul este pregătit atât pentru dialog, cât şi pentru confruntare.

Discuţiile care vizează oprirea programelor nucleare şi de rachete din Coreea de Nord s-au blocat după al doilea summit, eşuat, între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un în capitala vietnameză Hanoi, în februarie.

Trump şi Kim s-au întâlnit din nou în iunie la frontiera inter-coreeană şi au convenit să redeschidă negocierile la nivel de lucru, dar nu s-a întâmplat până acum.

De la summit, Phenianul a cerut ca Mike Pompeo să fie înlocuit cu o persoană „mai matură”.

Ministrul de Externe nord coreean, Ri Yong Ho, care a luat parte la summitul de la Hanoi, împreună cu Pompeo, l-a numit pe negociatorul şef al SUA „toxină dură a diplomaţiei americane” care foloseşte „retorica sancţiunilor”.

Ri s-a referit la observaţiile făcute de Pompeo în conferinţele de presă recente conform cărora sancţiunile vor fi menţinute până când Coreea de Nord va lua măsuri concrete în privinţa denuclearizării.

Ri l-a acuzat, de asemenea, pe Pompeo că aruncă „îndoieli întunecate” asupra discuţiilor şi că este mai interesat de ambiţiile sale politice, decât de politica externă a Statelor Unite.

„Dacă SUA încă mai visează să câştige totul prin sancţiuni, rămânem cu două opţiuni: fie să-i lăsăm să se bucure de visul lor, după cum le pofteşte inima, fie să-i trezim din vis”, a spus Ri.

„Suntem pregătiţi atât pentru dialog, cât şi pentru confruntare.”

Reprezentantul special american Stephen Biegun, care conduce discuţii la nivel de lucru cu Coreea de Nord, a fost săptămâna aceasta la Seul pentru a discuta modalităţi de a accelera relansarea negocierilor.

Discuţiile despre denuclearizare ar trebui să fie redeschise în curând, a declarat marţi un consilier adjunct de securitate naţională din Coreea de Sud, Kim Hyun-chong, care a făcut o evaluare optimă după întâlnirea cu Biegun.

Coreea de Nord a lansat o serie de rachete cu rază scurtă de acţiune în ultimele săptămâni, în semn de protest faţă de exerciţiile militare comune ţinute de SUA şi Coreea de Sud.