China negociază cu SUA, Phenianul efectuează al doilea test de rachete în mai puţin de o săptămână

Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Coreea de Nord a lansat miercuri două rachete balistice cu rază scurtă în largul coastei estice, a relatat agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap, citând Statul Major al armatei Coreei de Sud, potrivit Deutsche Welle.

Cele două rachete au zburat pe o distanţă de aproximativ 250 km şi au ajuns la o altitudine de aproximativ 30 km, a precizat Statul Major al armatei sud-coreene.

“Subliniem că seria de lansări de rachete nu ajută la relaxarea tensiunilor în Peninsula Coreeană şi cerem Nordului să se abţină de la astfel de acţiuni”, potrivit declaraţiei publicate de Statul Major.

Rachetele au părut să fie diferite de cele lansate în testele precedente, a susţinut Yonhap, fără a da însă detalii.

Ministerul Apărării din Japonia a declarat că niciuna dintre cele două rachete balistice nu a pătruns pe teritoriul său sau în zona economică exclusivă din Marea Japoniei. Armata americană a precizat că monitorizează rapoartele privind efectuare unui test de rachete.

Cu aproximativ 6 zile în urmă, Phenianul a testat alte două rachete balistice cu rază scurtă, primele astfel de teste începând din luna mai.

Coreea de Nord a declarat că acest test este un avertisment adresat Coreei de Sud vizând achiziţiile hi-tech în domeniul apărării şi planificarea exerciţiilor militare cu soldaţii americani.

Regimul comunist nord-coreean a cerut suspendarea exerciţiilor militare comune americano-sud-coreene ca o precondiţie pentru discuţiile legate de denuclearizare.

Noi lansări de rachete ar putea ameninţa cu subminarea încercărilor americano-nord-coreene de revitalizare a discuţiilor de lucru de la nivel înalt privind denuclearizarea după o întâlnire care a avut loc luna trecută între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un la Zona Demilitarizată (DMZ) ce separă cele două Coreei.

Trump şi secretarul de stat Mike Pompeo au încercat să minimalizeze lansările de rachete nord-coreene de săptămâna trecută, susţinând că SUA speră să facă progrese în discuţiile nucleare. Testele nord-coreene de rachete balistice reprezintă încălcarea unor rezoluţii adoptate de ONU împotriva statului comunist.

Lansările survin în momentul în care negocierile dintre SUA şi China desfăşurate la Shanghai par a fi într-un nou impas.

La Bangkok se desfăţoară ă întâlnire ASEAN. Secretarul american de Stat Mike Pompeo se află şi el într-un turneu în Asia, pe agenda sa aflându-se o iniţiativă de detensionare a relaţiilor dintre Coreea de sud şi Japonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe