Coreea de Nord îl numeşte pe Kim Jong Un "mareşal"

Ofiţeri nord coreeni aplaudând la comandă cu ocazia unei cuvântări a noului lider nord coreean Jong Un, Phenian, aprilie 2012
Ofiţeri nord coreeni aplaudând la comandă cu ocazia unei cuvântări a noului lider nord coreean Jong Un, Phenian, aprilie 2012 (Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)

Miercuri, Coreea de Nord a anunţat că Kim Jong Un a primit titlul de mareşal, la doar câteva zile după ce i-a fost luată puterea unui general. Analiştii spun că anunţul este o modalitate de a spune lumii că Kim Jong Un controlează armata nord-coreeană.

Cu câteva zile în urmă, şeful armatei, Ri Yong Ho, a fost eliberat din funcţie, pare-se din cauza unei boli, fiind promovat un alt general. Titlul de mareşal reprezintă cel mai înalt rang militar din Coreea de Nord. Puţin cunoscutul general Hyon Yong Chol a fost promovat în locul lui Ri, ca vice-mareşal.

"S-a luat decizia de a acorda titlul de mareşal al RPDC [Coreea de Nord] lui Kim Jong Un, comandantul suprem al Armatei Poporului Coreean", a precizat agenţia oficială de ştiri a ţării.

Cheong Seong Chang, care face parte din grupul de experţi de la Institutul Sejong, a spus că promovarea îi dă lui Kim Jong Un, despre care se crede că ar avea aproape 30 de ani, controlul asupra puternicelor forţe militare, ce însumează 1,1 milioane de persoane.

"Creşterea în rang a rezolvat situaţia ironică determinată de faptul că Kim Jong Un, comandant suprem al Coreei de Nord, avea un rang inferior multora din cadrele senioare pe care le conducea", a arătat Cheong, potrivit site-ului DailyNK. "Influenţa lui Kim Jong Un asupra puterii militare a devenit mult mai mare."

Directorul Centrului de Strategie pentru Coreea de Nord, Kim Kwang In, a remarcat că în această ţară titlul de "general" nu înseamnă a fi comandantul armatei. "Din perspectiva partidului, biroului politic şi al armatei, Kim Jong Un este acum la apogeul puterii", fiind mareşal, a afirmat el potrivit site-ului DailyNK.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe