Coreea de Nord este de acord cu un moratoriu nuclear în schimbul alimentelor

Fermierii la muncă aproape de oraşul-port Nampo în Coreea de Nord, aprilie 2011. SUA şi Coreea de Nord au anunţat pe 29 februarie că Phenianul ar opri testarea nucleară pentru a primi ajutor alimentar (AFP / Getty Images)
Jack Phillips
01.03.2012

Coreea de Nord a fost de acord cu un moratoriu cu privire la programul său nuclear, în schimbul unui ajutor alimentar de care are nevoie cu disperare, a anunţat miercuri Departamentul american de Stat. Înţelegerea include şi verificarea de către inspectorii nucleari ai Organizaţiei Naţiunilor Unite a suspendării nucleare.

Chiar dacă Statele Unite încă "are preocupări profunde" în legătură cu acţiunile Coreei de Nord într-o "gamă largă de domenii", moratoriul este un pas înainte, a declarat secretarul de stat Hillary Clinton în faţa unui subcomitet al Camerei Reprezentanţilor.

"Coreea de Nord a fost de acord să pună în aplicare un moratoriu privind lansarea de rachete cu rază lungă, teste nucleare şi alte activităţi nucleare la Yongbyon, inclusiv activităţi de îmbogăţire a uraniului", a relatat Clinton, potrivit unei transcrieri a discursului.

Regimul a promis să dezactiveze reactorul de cinci megawaţi şi instalaţiile conexe ale uzinei, a susţinut Departamentul de Stat.

Ministerul de Externe din Coreea de Nord a lansat o declaraţie, în tandem cu anunţul american, spunând că un moratoriu a fost aprobat "pentru a menţine o atmosferă pozitivă ... în timp ce dialoguri productive vor continua", a raportat agenţia Yonhap News a Coreei de Sud.

Anunţul a venit după discuţiile de săptămâna trecută între Washington şi Phenian, la Beijing, primele astfel de discuţii de când liderul Kim Jong Il a murit în decembrie. Fiul lui, Kim Jong Un, în vârstă de aproape 30 de ani, a preluat calitatea de şef al ţării imediat după aceea.

În schimb, SUA va livra 264.000 de tone de alimente şi alte provizii în Coreea de Nord şi mai mult ajutor ar putea fi oferit în funcţie de necesităţi, a declarat Clinton referindu-se la ajutor ca la "asistenţă nutriţională."

Cu toate acestea, detaliile privind livrarea nu au fost finalizate, Clinton afirmând că procesul va fi monitorizat intens de oficialii americani. O problemă cronică în acordarea de ajutor alimentar, şi cea mai criticată, este faptul că ajutorul este deviat de armată şi nu ajunge niciodată la marea majoritate a populaţiei care suferă de foame.

Coreea de Nord se bazează foarte mult pe ajutorul alimentar internaţional şi cea mai mare parte a populaţiei subzistă cu ajutorul raţiilor alimentare. Milioane de oameni, sau aproximativ 5-10 la sută din populaţie, au murit din cauza foametei larg răspândite în 1990.

Analiştii au spus că Coreea de Nord se confruntă în prezent cu un deficit de 700 de mii de tone de cereale şi se află în imposibilitatea de a-şi hrăni populaţia.

Inspectorii de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU vor reveni în Coreea de Nord pentru a inspecta instalaţia de cercetare nucleară de la Yongbyon, situată la circa 80 km nord de capitala Phenian. Uzina a creat materialele utilizate în testele de arme nucleare din 2006 şi 2009 ale Coreei de Nord, care au fost considerate realizările majore ale lui Kim Jong Il.

Phenianul a fost de acord în 2005 cu un schimb similar – dezarmare nucleară pentru ajutor umanitar - dar a respins în cele din urmă nivelul de monitorizare cerut de inspectori.

În 2009, Coreea de Nord i-a alungat pe inspectorii AIEA, s-a retras din discuţiile sixpartite şi a lansat rachete şi teste nucleare. SUA a ]ncetat s[ trimită ajutor alimentar după această situaţie.

Departamentul de Stat speră să îmbunătăţească atmosfera discuţiilor către obiectivul final de reluare a negocierilor sixpartite, cu Coreea de Sud, China, Japonia, Rusia şi Statele Unite, în scopul denuclearizării Coreei de Nord.

Odată cu interdicţia temporară impusă testelor nucleare şi de rachete, "aceşti paşi modeşti ar readuce Statele Unite şi Coreea de Nord la status quo ante, aşa cum a existat în decembrie 2008, la momentul ultimei runde de discuţii sixpartite", scrie Scott A. Snyder, un expert pe Asia al Consiliului pentru Relaţii Externe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor