Coreea de Nord ameninţă Coreea de Sud

Un steag nord coreean fluturând în Gijungdong, 16 februarie 2012. (Jung Yeon Je / AFP / Getty Images)
Jack Phillips & Cindy Drukier
05.03.2012

La doar câteva zile după ce a acceptat un moratoriu cu privire la programul său nuclear, tânărul lider al Coreei de Nord, Kim Jong Un, ameninţă să iniţieze "propriul război sacru" împotriva Coreei de Sud.

Duminică, circa 150.000 de civili şi militari au participat la un miting televizat în capitala Coreei de Nord, Phenian, acuzator la adresa Coreei de Sud.

"Locul de desfăşurare este plin de oameni care doresc anihilarea inamicilor, distrugerea trădătorului [prim-ministrul Coreei de Sud] Lee şi a obsedaţilor de război," a relatat mass-media de stat din Coreea de Nord, Korea Central News Agency (KCNA), potrivit agenţiei de ştiri din Coreea de Sud, Yonhap.

Mitingul anti-Coreea de Sud a fost determinat de o unitate a armatei sud-coreene din Incheon, care ar fi scris mesaje defăimătoare despre Kim Jong Il şi despre fiul şi succesorul său, Kim Jong Un, sub portretele celor doi bărbaţi.

KCNA a difuzat vineri o declaraţie acidă a unui purtător de cuvânt al Comandantului Suprem al Armatei Populare Coreene, Kim Jong Un, în ediţia sa în limba engleză, având titlul "Cel mai puternic avertisment împotriva celor care rănesc demnitatea conducerii supreme."

"Grupul lui Lee Myung Bak a comis fără ezitare o trădare de trei ori blestemată. Unităţile armatei marionetă au calomniat deschis şi au defăimat demnitatea conducerii supreme", s-a afirmat în declaraţie.

"Comandantul Suprem al Armatei Populare Coreene... declară în mod solemn că va organiza din nou, fără discriminare, propriul război sacru pentru a distruge grupul de trădători", a continuat declaraţia.

El a profitat de ocazie pentru a ataca Statele Unite ale Americii, care au desfăşurat exerciţii militare comune cu Coreea de Sud.

"Exerciţiile de război, efectuate în prezent de grupul de trădători ai lui Lee Myung Bak şi de imperialiştii americani, au stârnit duşmănia semeaţă a armatei şi poporului RPDC."

Kim a vizitat oraşul de graniţă Panmunjom şi le-a spus soldaţilor de acolo să fie în alertă maximă.

"Grupul lui Lee Myung Bak este inamicul jurat alături de care coreenii nu pot trăi sub acelaşi cer, iar instigatorii la război din armata Coreei de Sud sunt bande de trădători care urmează să fie distruse cu ajutorul armelor", scria în declaraţie.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a fost de acord cu Statele Unite în stabilirea unui moratoriu privind programul său de arme nucleare, în schimbul ajutorului alimentar. Ţara comunistă izolată are nevoie disperată de ajutor din afară pentru a-şi hrăni poporul, după o foamete care a afectat ţara în anii 1990 şi în ultimii ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor