Coreea de Nord adopta o pozitie mai dura la discutiile nucleare

Soldatii nord-coreeni marsaluiesc in satul Panmunjom in zona demilitarizata care separa cele doua Coree de la razboiul coreean, in nordul Seulului.
Soldatii nord-coreeni marsaluiesc in satul Panmunjom in zona demilitarizata care separa cele doua Coree de la razboiul coreean, in nordul Seulului. (Kim Jae-Hwan / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.11.2006

WASHINGTON — Coreea de Nord se intoarce la masa de discutii pentru a opri masurile dure ale S.U.A. aplicate asupra finantelor sale dar va adopta o pozitie mai dura la discutii deoarece a explodat prima sa bomba nucleara, a declarat miercuri un grup de experti dupa ce a vizitat Phenianul.

Acum ca a testat o bomba nucleara Coreea de Nord doreste sa fie tratata pe picior de egalitate cu Statele Unite ca o putere nucleara, au declarat expertul nuclear si fostii oficiali americani care au vizitat Coreea de Nord in perioada 31 octombrie — 4 noiembrie.

Grupul a facut vizita tocmai dupa ce Phenianul a anuntat intentia sa de a sfarsi un boicot lung de un an al discutiilor nucleare intre cele sase parti si la cateva saptamani dupa testul nuclear nord-coreean din 9 octombrie.

Negociatorii nucleari, oficialii militari si expertii atomici nord-coreeni au dat in mod uniform impresia ca vor fi un partener mai dur la negocieri acum ca si-au demonstrat capacitatea nucleara, a declarat Siegfried Hecker, un savant nuclear de la Universitatea Stanford.

Hecker, un fost director la Laboratorul National Los Alamos, a declarat ca savantii nucleari chinezi pe care i-a intalnit in Beijing dupa turul nord-coreean au considerat testul unei bombe cu plutoniu “un succes dar nu un rezultat perfect,” avand o forta de o kilotona — aproximativ de marimea bombei americane aruncata asupra orasului Nagasaki, Japonia.

Oficialii nord-coreeni au folosit termenul “pe picior de egalitate” cand au descris modul in care se asteapta sa fie tratati de catre Statele Unite dupa ce ambele tari se vor intoarce la discutia celor sase parti alaturi de China, Japonia, Rusia si Coreea de Sud.

Urmatoarea tinta: Sanctiunile O.N.U.?

Inaintea testului nuclear de luna trecuta Coreea de Nord a separat intre 40 si 50 de kg de plutoniu pentru arme, suficieti pentru sase sau opt bombe, a estimat Hecker. Reactorul opereaza in Yongbyon si ar putea crea materiale pentru o noua bomba in fiecare an, a declarat el.

Charles Pritchard, fost negociator american de varf cu Coreea de Nord, a declarat ca nord-coreeni au afirmat ca sunt dedicati intelegerii semnate la 19 septembrie 2005 de catre cele sase parti prin care Phenianul urma sa isi opreasca programele sale nucleare in schimbul ajutorului energetic si recunoasterii diplomatice.

Totusi, oficialii nord-coreeni, incluzand negociatorul nuclear adjunct Li Gun, “au plasat o mare importanta asupra a ceea Statele Unite si alte natiuni le vor cere sa faca,” a declarat el la o conferinta de presa.

“Ei nu doresc sa renunte la programele lor nucleare. Ei isi urmaresc doar propriul interes,” a declarat Pritchard, care acum conduce Institutul Economic Coreean din Washington.

Prioritatea Phenianului, a declarat el, este sfarsirea inghetului asupra a aproximativ 24 milioane de dolari la Banco Delta Asia, banca din Macao acuzata de Washington de spalare de bani in 2005 deoarece a condus tranzactii suspecte nord-coreene.

Discutiile nucleare nu vor ajunge nicaieri fara o rezolutie asupra inghetului conturilor bancare din Macao, a prezis Pritchard. Dupa aceasta, “urmatorul punct pentru nord-coreeni este dezvoltarea unei strategii de dezvoltare asupra inlaturarii sactiunilor sub rezolutia 1718 a Consiliului de Securitate al O.N.U.,” a declarat el.

Coreea de Nord va incerca sa convinga Coreea de Sud, Rusia si China ca o reintoarcere la discutii este un motiv suficient pentru ridicarea acelei rezolutii care cere membrilor O.N.U. sa previna traficul ilegal al Phenianului de arme nucleare, chimice si biologice, a declarat Pritchard.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor