Copiii sunt victimele corupţiei din spitalele româneşti

. (STR / AFP / Getty Images)
Gina Zaragiu
03.04.2012

La 25 de ani după ce occidentul relata despre orfelinatele din România, cotidianul britanic The Independent relatează despre situaţia alarmantă de la spitalul Marie Curie despre care afirma că copiii sunt lăsaţi să moară dacă părinţii nu dau mită personalului medical.

Imaginea descrisă de jurnaliştii britanici este că în România, pacienţii vorbesc despre o adevărată piaţă a mitei. Conform The Independent chirurgii cer sute de euro pentru o operaţie iar asistentele cer bani pentru administrarea unor medicamente. Acesta aminteşte că potrivit unui raport al Băncii Mondiale din 2005, într-o zi, în România, mita din spitale ajunge la 750.000 de euro.

Dacă vrei să faci o operaţie în străinătate, certificatul de costă sute, dacă nu chiar mii de euro, relatează cotidianul britanic.

"Sincer să fiu, mita este atât de împământenită în sistemul nostru sanitar încât este foarte greu de eliminat", a declarat ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli pentru The Independent.

Colegiul Medicilor denunţă articolul denigrator din The Independent

În urma articolului apărut în cotidianul The Independent “Scandalul spitalelor din România: Bebeluşii sunt lăsaţi să moară deoarece doctorii refuză să muncească fără mită” Colegiul Medicilor din România face următoarele precizări:

Ladislau Ritli: "Sincer să fiu, mita este atât de împământenită în sistemul nostru sanitar încât este foarte greu de eliminat"

“Considerăm că acest articol urmăreşte denigrarea corpului profesional medical din România, motiv pentru care vom trimite un drept la replică ziarului The Independent.

Lipsa personalului medical trebuia să fie luată în seamă atunci când s-a construit această secţie. În prezent, pe specialităţile respective, nu există personal indiferent câte posturi ar fi scoase la concurs. Din păcate, este încă o confirmare a semnalelor de alarmă pe care le-am tras în ultimii ani. Spitalele au ajuns să fie muzee, în care nu mai are cine să lucreze. Degeaba construim secţii moderne, cu aparatură de ultimă generaţie, dacă nu avem pe cine angaja în ele”, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

În România lucrează un număr de 85 de chirurgi cardiovasculari (pentru adulţi şi copii) şi un număr de 624 medici ATI-işti, aceştia fiind deja angajaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor