Copiii oficialilor chinezi beneficiază de privilegii chiar şi la angajarea în câmpul muncii

Ilya Ivanov
13.05.2013

China este o ţară care se distinge printr-un mediu politic în care un rol important în soluţionarea tuturor problemelor îl au bunele relaţii şi rudele influente. Potrivit unui studiu recent, copiii funcţionarilor de stat primesc un salariu mai mare comparativ cu ceilalţi absolvenţi atunci când se angajează la un loc de muncă după absolvirea universităţilor.

Cu fiecare an, absolvenţii chinezi devin din ce în ce mai numeroşi şi le vine tot mai greu să-şi găsească un loc de muncă. Potrivit experţilor chinezi, anul 2013 ar putea deveni "cel mai dificil an din istorie pentru circa 7 milioane de absolvenţi ai instituţiilor superioare de învăţământ din China".

Totuşi, este necesară menţiunea că nu toţi absolvenţii chinezi au parte de asemenea dificultăţi. Greutăţile aferente găsirii unui job nu depind de capacităţile tinerilor, ci de nivelul ierarhiei de partid şi de stat a părinţilor lor.

Potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Centrul de date economice şi sociale din Beijing de pe lângă Universitatea Tsinghua, salariul iniţial al copiilor oficialilor chinezi, atunci când se angajează la serviciu după terminarea instituţiilor superioare de învăţământ, este în medie cu 15% mai mare, în comparaţie cu absolvenţii unor părinţi de rând.

După cum a declarat directorul adjunct al Centrului, Li Hongbin, cercetătorii nu doresc să facă publice cauzele fenomenului constatat, dar este vorba despre o realitate a Chinei moderne. Astfel, salariul absolvenţilor este este mai mare dacă aceştia au părinţi care deţin funcţii oficiale.

În plus, cercetările centrului au arătat că aceşti copii ai funcţionarilor sunt cel mai adesea angajaţi în posturi mai importante decât copiii cetăţenilor obişnuiţi, în domenii precum sectorul financiar, organele de partid sau de stat, precum şi alte sectoare apreciate, după cum se menţionează în raport.

Liu Intsyuan, profesor de istorie a Chinei şi specialist pe China cu reşedinţa în SUA, consideră că acest fenomen, care a cunoscut o largă răspândire în societatea chineză, este strâns legat de regimul comunist aflat la guvernare în ţară.

Potrivit acestuia, oficialii partidului au monopolizat toate resursele politice şi economice ale ţării şi au format un fel de grup de interese, determinând escaladarea injustiţie în societatea chineză.

"Într-o astfel de situaţie, oficialii Partidului Comunist pot controla toate beneficiile sociale. Chinezii doresc ca copiii şi nepoţii lor să obţină succese rapide. De aceea, folosindu-se de obiceiurile feudale păstrate în societate, depun toate eforturile ca aceştia să se plaseze pe cea mai înaltă treaptă a ierarhiei, să obţină o slujbă bună sau chiar un post de funcţionar" - explică profesorul.

Shaovey Xiang, editor al unei publicaţii on-line din oraşul chinez Chongqing, a relatat că în cazul în care părinţii tăi nu ocupă poziţii înalte, chiar dacă eşti un geniu şi ştii răspunsurile la toate întrebările, probabilitatea că vei trece examenele este infimă.

"În China, pentru orice situaţie de viaţă, cel mai mult contează bunele relaţii cu cei mai sus-puşi", - opinează Xiang.

Poziţiile privilegiate ale funcţionarilor de partid din societatea chineză au devenit ţinta numeroaselor critici din partea intelectualităţii chineze şi oamenilor obişnuiţi.

O astfel de stare a lucrurilor în China a contribuit la dezvoltarea incontrolabilă a corupţiei în întreaga ţară şi a cuprins toate sferele de activitate.

Numeroase scandaluri asociate cu actele de corupţie şi încălcarea abuzivă de către oficiali a legislaţiei sunt cele mai discutate subiecte din blogosferă chineză.

Noul Secretar General al Chinei, Xi Jinping, similar predecesorilor săi, a marcat importanţa luptei împotriva corupţiei, pe care a descris-o ca o ameninţare majoră la autoritatea Partidului Comunist şi chiar a introdus unele restricţii pentru funcţionari în ce priveşte produsele de lux, banchete, maşini particulare etc. Cu toate acestea, majoritatea observatorilor se îndoieşte de faptul că problema ar putea fi rezolvată fără efectuarea unor reforme politice temeinice, adică fără o schimbare radicală a mecanismelor de guvernare, pentru că actualul regim de guvernare este sursa principală de corupţie în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor