Consumul excesiv de paracetamol este periculos pentru sanatate

(KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.05.2011

Consumul excesiv de paracetamol dubleaza riscul de imbolnavire de o forma de cancer al sangelui a persoanelor de peste 50 de ani. Cel putin la aceasta concluzie a ajuns un grup de cercetatori, citat de o publicatie britanica. Medicii oncologi din Moldova afirma ca nu au inregistrat pana acum niciun caz de afectiuni oncologice de acest gen, dar atentioneaza totusi ca moldovenii folosesc paracetamolul in exces si fara a consulta medicul.

"La noi in tara se consuma Paracetamol in cantitati foarte mari, dar in cantitati mari si necontrolat poate provoca unele boli ireversibile, hepatita, nervopatita si bolile sangelui. Paracetamolul actioneaza la nivel de celula, poate cauza boli de sange care pot duce la maladii oncologice", mentioneaza medicul Tamara Tiple.

Victor Ghicavai, sef catedra farmacologie declara ca “la persoanele care folosesc paracetamolul peste o zi sau doua, poate aparea astmul bronsic. Pentru cei care-l folosesc mai desc riscul aparitiei este de 80%. Femeile care folosesc Paracetamol mai des sunt mai supuse riscului de hipertensiune arteriala”.

Moldovenii declara ca folosesc paracetamolul foarte des.

Potrivit unui studiu, peste 65 de mii de persoane din Washington, care consumau Paracetamol, au fost monitorizate in decurs de 6 ani. Aproximativ 600 din ei au dezvoltat o forma de leucemie, un procent mult mai ridicat decat media.

Specialistii din Moldova sustin ca nu au fost inregistrate cazuri de leucemie, provocata de consumul de paracetamol. Ei atentioneaza totusi ca tratamentul se face doar la indicatia medicului. Semnalul de alarma a fost tras in conditiile in care 48 la suta din moldoveni cumpara produse farmaceutice fara prescriptia medicului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor