Consultant BNR: Banca Centrală Europeană prognozează o recesiune de 5-12%. Nu este de joacă!

O persoană pune mai multe bancnote euro într-un portmoneu.
O persoană pune mai multe bancnote euro într-un portmoneu. (Akos Stiller/Bloomberg/Getty Images)

Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, a declarat, la Digi24, că cea mai recentă prognoză a Băncii Centrale Europene – o recesiune între 5 şi 12% pe o perioadă de 2 până la 3 ani – este un semnal de alarmă. În plus, consultantul a precizat că trăim într-o lume nesigură şi vulnerabilă şi nu trebuie să ne jucăm cu aşa ceva.

“Stă ca un junghi, aşa, prognoza recentă a Băncii Centrale Europene. O recesiune între 5 şi 12% care s-ar putea să se întindă pe 2020, 2021, 2022. Această prognoză trebuie să fie un semnal de alarmă, pentru că efectele restricţiilor antiepidemice sunt producătoare de incertitudini. Trăim într-o lume incertă, vulnerabilă şi riscantă. Nu e de joacă cu asemenea lume. Ne confruntăm cu riscul unei contracţii economice cu o magnitudine şi cu o viteză nemaivăzute în timp de pace. Nu o spun eu, spune Banca Centrală Europeană”, a susţinut Vasilescu.

Discutând despre măsura amânării plăţii ratelor la credite, consultantul BNR a precizat că numărul solicitărilor a fost mai mic decât se aştepta, adăugând că ceea ce se va întâmpla după perioada de amânare, când ratele vor intra în curs normal, va depinde de rezultatele care vor fi înregistrate după încheierea crizei.

În ceea ce priveşte rata inflaţiei, Adrian Vasilescu a afirmat aceasta se situează în coridorul de ţintire doar că pe 11 mai va veni inflaţia pe luna aprilie – când au fost închise multe magazine – şi în acel moment se va vedea dacă “vom trece sau nu vom trece un examen”.

La sfârşitul lunii aprilie, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a anunţat că, pe fondul incertitudinii legate de impactul economic al epidemiei de coronavirus, instituţia pe care o conduce se aşteaptă la o contracţie de 5% până la 12% a PIB-ului zonei euro în 2020.

“Zona euro se confruntă cu o contracţie economică a cărei magnitudine şi viteză este fără precedent în perioade de pace. Măsurile destinate ţinerii sub control a răspândirii coronavirusului au oprit activitatea economică în toate ţările din zona euro şi de pe glob. [...]Pe măsură ce măsurile de izolare sunt ridicate treptat, scenariile BCE prevăd o revenire a activităţii economice, însă viteza şi amploarea acestei reveniri rămân extrem de incerte”, a explicat Lagarde.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie