Construcţiile ilegale cu destinaţie turistică de pe proprietăţi private nu vor mai fi demolate

Parlamentul României, Camera Deputaţilor (Epoch Times Romania)
Ana Ion
15.04.2024

PSD şi PNL vor să NU mai fie demolate construcţiile ilegale cu destinaţie turistică ridicate pe proprietăţi private în staţiuni turistice, zone construite protejate, zone de protecţie a monumentelor istorice, rezervaţii naturale, transmite USR.

Acelaşi tratament preferenţial ar urma să se aplice construcţiilor cu destinaţie turistică şi construcţiilor realizate în limita a 200 de metri de la linia de coastă, din staţiunile turistice şi din localităţile aflate pe litoralul Mării Negre, se arată în comunicatul de presă al formaţiunii.

O modificare în acest sens a fost adusă, prin legea de aprobare, Ordonanţei Guvernului nr. 5/2023 privind disciplina în construcţii. PL-x 214/2023.

Reprezentanţii USR mai transmit că, în prezent, toate construcţiile cu destinaţie turistică din zonele cu potenţial turistic, staţiunile turistice, zonele construite protejate, zonele de protecţie a monumentelor istorice, rezervaţiile naturale şi alte asemenea, precum şi construcţiile cu destinaţie turistică şi construcţiile realizate în limita a 200 de metri de la linia de coastă, din staţiunile turistice şi din localităţile aflate pe litoralul Mării Negre, executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, aflate pe terenuri proprietate publică ori privată, finalizate sau în curs de execuţie, se desfiinţează.

USR susţine că forma care va fi supusă dezbaterii specifică faptul că doar proprietăţile care aparţin domeniului public sau privat al statului vor mai putea fi demolate dacă vor fi considerate ilegale.

”Prin derogare de la prevederile art. 28, art.31 şi 32 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, toate construcţiile cu destinaţie turistică din zonele cu potenţial turistic, staţiunile turistice, zonele construite protejate, zonele de protecţie a monumentelor istorice, rezervaţiile naturale şi alte asemenea, precum şi construcţiile cu destinaţie turistică şi construcţiile realizate în limita a 200 de metri de la linia de coastă, din staţiunile turistice şi din localităţile aflate pe litoralul Mării Negre, executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, aflate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului, finalizate sau în curs de execuţie, se desfiinţează”, se arată în comunicatul citat de InfoSudEst.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor