Consiliul de Securitate al ONU respinge solicitarea SUA de a reimpune sancţiuni Iranului pentru nerespectarea programului nuclear

Sesiune ONU.
Sesiune ONU. (facebook.com)

Indonezia, care asigură preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU, a declarat marţi că nu este în măsură să întreprindă acţiuni suplimentare cu privire la o solicitare a Statelor Unite de a reimpune sancţiuni împotriva regimului de la Teheran, deoarece nu există un consens în rândul celor 15 membri, potrivit Reuters.

Vineri, 13 membri ai Consiliului de Securitate şi-au exprimat opoziţia faţă de demersul american. Ei au argumentat că acţiunea Washingtonului este nulă având în vedere că vor să utilizeze un proces convenit în cadrul acordului nuclear semnat în 2015 cu Iranul, din care însă SUA s-au retras în urmă cu doi ani.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunţat că a declanşat joi un proces de 30 de zile pentru reimpunerea tuturor sancţiunilor internaţionale asupra Iranului, depunând o plângere la Consiliul de Securitate, în care Iranul este acuzat de încălcarea acordului nuclear (JCPoA), agreat în 2015, din care administraţia Trump s-a retras în mai 2018.

Washingtonul susţine legitimitatea declanşării acestei proceduri – cunoscută sub numele de snapback – deoarece o rezoluţie a Consiliului de Securitate din 2015 care consacră acordul nuclear încă numeşte SUA drept participant.

De asemenea, Consiliul de Securitate a respins tentativa SUA din 14 august de a prelungi embargoul asupra vânzărilor de arme convenţionale către Iran după expirarea acestuia în octombrie. Washingtonul a fost susţinut doar de votul Republicii Dominicane, marcând o înfrângere usturătoare pentru SUA la ONU.